Generál Pavel u Moravce hrozil rezignací: Chce se po nás, abychom drželi pusu a krok

01.02.2015 15:06

Končící náčelník Generálního štábu Armády ČR se v minulých dnech dostal do sporu s ministrem obrany Martinem Stropnickým. Slovní souboje o jmenování šéfa Vojenské policie vygradovaly až do té míry, že Pavel nabídl prezidentu Miloši Zemanovi rezignaci. Jde tu prý o to, aby do armády byli vybíráni kvalitní kandidáti na základě jasných kritérií, nikoli podle vůle ministra.

Generál Pavel u Moravce hrozil rezignací: Chce se po nás, abychom drželi pusu a krok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

"Na adresu bývalé československé armády jsme často slýchávali, že nemá vlastní rozhodnutí a slepě poslouchá Varšavskou smlouvu. A teď, když velení svůj názor má, tak se po něm chce, aby drželo pusu a krok," posteskl si hned v úvodu Pavel, který avizoval, že může prezidentovi navrhnout rezignaci, ačkoli měl z funkce odejít až 29. května, aby se mohl ujmout důležité funkce v rámci NATO. Stane se předsedou Vojenského výboru Aliance.

Jestli chcete kamarády politiků, pak beze mě, naznačuje Pavel         

Spory s ministrem Stropnickým ale trvají již delší čas, a to především kvůli vojenské ostraze skladů ve Vrběticích. Pavel opakovaně prohlašoval, že využívat profesionální vojáky na tuto činnost je příliš drahý špás. Nemluvě o tom, že má česká armáda asi o pět tisíc vojáků méně, než by skutečně potřebovala. "Je statisticky dokázáno, že naše armáda je jednou z nejmenších vzhledem k počtu obyvatel, zatímco policistů máme vzhledem k počtu obyvatel relativně hodně," podotkl Pavel. Zdůraznil také, že je jeho povinností upozorňovat na kroky, které by mohly ohrozit plnění dříve zadaných úkolů ze strany politiků.

Ve sporu o šéfa Vojenské policie šlo ale o něco jiného. Armáda se snaží uplatňovat jasná kritéria pro obsazování jednotlivých pozic v armádě, aby důležitá místa neobsazovali různí kamarádi, např. kamarádi politiků. Více než osmdesát procent Vojenské policie funguje v součinnosti s armádou, řekl jasně Pavel. Spor by mohl skončit i tím, že se jiní kandidáti, kteří by na základě předpokladů mohli post obsadit, obrátí na soud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…