Generál Pavel v ČT ke koronaviru: Kdybychom nezaspali, nemuseli jsme být tak závislí na Číně

06.04.2020 20:49

Vláda pomalu uvolňuje přísná opatření kvůli šíření koronaviru. Do veřejné debaty čím dál více vstupují různé názory o tom, jak dlouho mají ještě restrikce trvat. Vláda dál trvá na prodloužení nouzového stavu, otázkou zatím zůstává na jak dlouho. Svůj pohled na to, jak Česko zvládá pandemii, v pondělním pořadu Interview na ČT24 nabídl bývalý náčelník Generálního štábu AČR Petr Pavel. Babišův kabinet podle něj už na počátku udělal chybu v tom, že chtěl vše řídit sám. Také prozradil, jak se dalo předejít tomu, abychom na Číně nebyli tak závislí.

Generál Pavel v ČT ke koronaviru: Kdybychom nezaspali, nemuseli jsme být tak závislí na Číně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Generál Petr Pavel spustil iniciativu Spolu silnější, jde o sbírku na podporu menším projektům bojujícím s koronavirem. „Celý život jsem zastáncem konat než sedět. Chtěl jsem pomáhat individuálně, ale to by bylo nedostatečné. Oslovil jsem proto lidi, kteří mají chuť a potřebu něco udělat, jako já. Bude nás víc a pomůžeme většímu počtu lidí,“ vysvětlil, proč se rozhodl shánět peníze pro dobrovolníky, kteří pomáhají vyrábět ochranné pomůcky.

Problém s nákupem ochranných pomůcek v Česku existuje od začátku boje s koronavirem. Materiál chodil velice pozdě. To podle Pavla vypovídá o tom, že jsme nebyli schopni odhadnout rozsah pandemie. „Rychlost šíření koronaviru zaskočila všechny státy ve světě,“ dodal s tím, že tedy nejsme žádnou výjimkou.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí
Pokud bychom nezaspali, nemuseli jsme být podle jeho slov tak závislí na Číně, co se týká dodání ochranných pomůcek. „V okamžiku, kdy Česko mělo představu o rozsahu epidemie a že hrozí, že se dostane k nám, nebyli dostatečně rychle mobilizovaní domácí výrobci ochranných pomůcek. Mohli jsme předejít tomu, že jsme na Číně zavislí v tak velkém rozsahu,“ poukázal na to, že se ukazuje, jak velké množství roušek jsou domácí výrobci ochranných pomůcek vyprodukovat.

„Příroda je stále mocnější než my, musíme si to uvědomit a s pokorou se vrátit k tomu, že existují i hrozby, které nemají žádnou souvislost s vojenskou silou ani s politikou,“ zdůraznil, že i medicínským hrozbám je třeba do budoucna věnovat stejnou pozornost.

Jaké by podle generála mělo být hlavní poučení z této krize? „Musíme se naučit být schopni spolupracovat, umět dát dohromady zdroje všech zemí v případě pandemií. Být na jedné lodi. Odsunout stranou problémy, co nás rozdělují. Neřešit, z jakého systému pocházíme, jaké máme naboženství, nebo barvu pleti.“

Spolupráci by si představoval nejen ohledně výroby a vývoje ochranných prostředků, ale také při vývoji vakcín, vědeckých výzkumů a analyzování, jak které krizové systémy fungovaly, či nefungovaly. „Je třeba vzájemně hledat, jak si do budoucna nejlépe pomoci,“ poznamenal Pavel.

Na tom, jak Česko situaci zvládá, nemá zásluhy jen vláda, ale i občané díky své sebekázni. „Jsou zodpovědní, ukázala se tvořivost, která je nám naštěstí stále vlastní, vše by jinak trvalo déle,“ chválil generál přístup svých spoluobčanů.

Anketa

Kdo podle Vás pohořel v boji s koronavirem?

hlasovalo: 19941 lidí
„Jak věci řešit, se teď učíme za pochodu a neučíme se to tak špatně,“ reagoval generál na zaznívající kritiku, ža ohlašovaná opatření nebývají zcela srozumitelná a názory se mezi představiteli státu mísí a postoje často mění. „Míra nejasností a protichudných prohlášení je v této situaci naprosto přirozená,“ zdůraznil s tím, že větší země jsou na tom často daleko hůře. „Být dnes občanem Spojených států není rozhodně nic uklidňujícího,“ poznamenal.

Kde vidí ve vládních krocích Pavel nedostatky? „Vláda se snažila od počátku vše řídit a dělat sama. Pokud by bylo možné, jak chtěl premiér, že vláda bude zároveň ústředním krizovým štábem, Bezpečnostní radou státu, tak by ty orgány nemusely vůbec existovat,“ kritizoval původní Babišův nápad s tím, že tyto orgány existují proto, že jejich smysl byl již dříve vyzkoušen v praxi.

Bezpochyby by bývala mohla včasná aktivace ústředního krizového štábu vedená ministrem vnitra řadu věcí zjednodušit hned od počátku, minimálně alespoň distribucí ochranných prostředků,“ je přesvědčen Pavel.

V rámci nouzového režimu se na krizové situaci podílí také Armáda ČR, pomáhá například na hranicích. Pavel připomíná, že odpovědnost za vnitřní bezpečnost státu má však především Ministerstvo vnitra. „Pokud by bylo potřeba nasazení dalších, má vláda nástroje, jak to armádě nařídit,“ zmínil generál, že armáda má stále kapacity, které je možné použít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…