Generál Randák uvažoval u Drtinové: Jednou si možná dojdou i pro Béma

13.02.2014 19:09

Někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák popsal, co mohlo vést k zatčení Ivo Rittiga. Hovořil především o tunelování Dopravního podniku hlavního města Prahy, ale nejen o tom. Dotkl se také osoby někdejšího pražského primátora Pavla Béma z ODS a prozradil, že mohl spolupracovat s ministrem obrany Martinem Stropnickým (ANO). Spolustraníci z ANO to však prý ministrovi rozmluvili.

Generál Randák uvažoval u Drtinové: Jednou si možná dojdou i pro Béma
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Randák

Policie zadržela „politického podnikatele“ Ivo Rittiga. Pravděpodobně kvůli vyvádění peněz z Dopravního podniku hl. města Prahy. Na možný „tunel“ již v minulosti upozorňoval např. Nadační fond boje proti korupci, jeho členem je i bývalý šéf civilní rozvědky Karel Randák. Ten ve čtvrtečním Interview Daniely Drtinové České televize prozradil, jak se na postup policie dívá.

Neprozradím, odkud máme informace

„Myslím, že tady jde o praní špinavých peněz. A to je příklad všech těch firem, které byly zakládány kolem Ivo Rittiga prostřednictvím kanceláře Šlachta & Partners, dnes už MSB Legal,“ uvedl Randák. Řadu informací předal policii právě nadační fond, ale indicie si prý vyžadovaly, aby policie požádala i o pomoc ze zahraničí. Randák proto předpokládá, že policie mohla požádat i o zahraniční součinnost. Důkazy, které nadační fond předložil policii, podle Randáka jednoznačně nasvědčovaly tomu, že sedmnáct haléřů z každé jízdenky směřovaly právě k Rittigovi. Celá kauza je ale mnohem složitější. Rittig mohl stát i za dalšími smlouvami s pražským dopravním podnikem.

„Já skutečně nevím, co všechno policie má. My jsme ale nikdy netvrdili, že oněch sedmnáct haléřů šlo panu Rittigovi. My jsme říkali, že existuje síť firem, které mají vysoce nestandardní smlouvy a dopravní podnik je jimi tunelován,“ prohlásil Randák. Další práce už bude záležet na vyšetřovatelích a pak především na soudech. Randák však odmítl v přímém přenosu prozradit, jak se fond k informacím dostal. Policie to prý ví, ale občané se to nedozvědí, protože je nezbytné chránit informační zdroj.

V Rittigovi se kauzy propojí

Podle jeho názoru nelze říci, že se kauza kolem dopravního podniku příliš táhne. Její průběh považuje za standardní. Stejně tak by nemělo být přespříliš těžké prolomit obranu Rittigových právníků. Pokud na kauze policie pracovala důkladně, má těch důkazů patrně dostatek.

Upozornil také na to, že v osobě Ivo Rittiga dochází k propojení kauz Nagyová a dopravního podniku. „Co se Ivo Rittiga týče, tak si myslím, že půjde o jednu kauzu,“ poznamenal Randák. Netroufl si však odhadnout, zda s Ivo Rittigem souvisí i obvinění expremiéra Petra Nečase. A pokud bude stejně důkladně prověřovat i další lidi, jako třeba Romana Janouška, může si jednou policie přijít i pro bývalého pražského primátora Pavla Béma z ODS.

V pořadu Randák také vychválil spolupráci s Útvarem pro odhalování organizovaného zločinu, zároveň však připustil, že v jiných částech policie se teoreticky mžeme setkat s tím, že si obvinění mohou koupit vlastní spis. „Myslím si, že žijeme v zemi, kde je to možné,“ poznamenal Randák.

V závěru došlo také na informace o tom, že dostal nabídku ke spolupráci od ministra obrany Martina Stropnického (ANO), ale jeho spolustraníci ministrovi později tento nápad rozmluvili. Randáka to prý překvapuje, protože ANO se podle něj profiluje jako strana, která chce poměry v zemi měnit a nakonec vlastního ministra varuje před spoluprací s tím či oním.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…