Generál Šándor navrhuje toto řešení s uprchlíky. A říkat, že islám tu nechceme, je podle něj nesmysl

03.07.2015 18:00

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor poskytl rozhovor serveru Svobodneforum.cz. V něm mimo jiné hovořil o xenofobii, kterou u nás podle něj máme, a vysvětlil i podstatu Islámského státu.

Generál Šándor navrhuje toto řešení s uprchlíky. A říkat, že islám tu nechceme, je podle něj nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andor Šándor

Podle Šándora je současná bezpečnostní situace Česka velmi komplikovaná, protože se nám promítá několik krizí – Ukrajina, Rusko, uprchlíci – najednou a EU podle něj evidentně není schopná najít řešení, které by vyhovovalo všem zúčastněným, přičemž nejvíce EU podle něj pohořela v otázce uprchlíků. „Já bych to s uprchlíky dělal tak, že bych jim dal dočasný pobyt a jakmile se situace v jejich zemi zlepší, vrátil bych je zpátky,“ navrhl v rozhovoru řešení a dodal, že se zástupci hnutí Islám v ČR nechceme, respektive Bloku proti islámu se rozhodli včera vstoupit do komunální politiky, což je jen krok k tomu, aby šli na celostátní úroveň.

„Potíž je v tom, že to, co oni hlásají, musí nutně vést k radikalizaci některých muslimů na našem území,“ vidí následek Konvičkova hnutí a dodává, že říkat „islám tady nechceme“ je nesmysl, protože se nedá nařídit, aby se lidé vzdali koránu a svého náboženství. „Média by měla být taky trochu umírněná a nehledat jen senzace za každou cenu,“ upozorňuje.

Celý rozhovor s Andorem Šándorem ZDE.

Islámský stát je pro něj entita geografická, která okupuje nějakou část území a má určitý počet obyvatel. „Pak je to podoba ideová, která nezná hranic a která dnes oslovuje spoustu radikálních muslimů k tomu, aby následovali jejich činy,“ říká a přibližuje hlavní motiv IS, kterým je podle něj boj sunnitů proti šíitům obecně. Navíc podle nynějšího poradce pro bezpečnost hrozí reálné nebezpečí, že se bude IS nepochybně snažit těmi imigračními vlnami dostat sem lidi, kteří zde vytvoří nějaké spící buňky. „Jim nejde o čas. Je jedno, jestli ty buňky začnou být funkční za půl roku nebo za tři, ale jednou funkční budou. A pak udeří,“ naznačil Šándor v rozhovoru „veselé“ vyhlídky do budoucna.

Kataru bych nikdy nesvěřil pořádání MS. Podporuje kohokoliv

„Jejich cílem je útočit proti západnímu světu, kultuře, ideologii,“ říká o IS dále. „Nám hrozí takzvaná izraelizace, což znamená, že se budeme muset naučit žít s tím, že tady ty teroristické útoky budou,“ objasňuje Šándor politiku Islámského státu, podle kterého Západ neřešil vůbec příčinu terorismu. „Já bych nikdy nedal MS ve fotbale Kataru. Oni podporují kdekoho, kdo na Blízkém a Středním východě dělá to, co dělá,“ ukazuje Šándor, kde se staly chyby, které by mohly Evropu bolet.

Podle něj je pro bezpečnost naší země kromě ochrany hranic zapotřebí zlikvidovat pašerácké gangy. „Tady je prostor pro zpravodajské služby a speciální jednotky,“ říká s tím, že by organizovaný byznys měly tajné služby penetrovat.

Budou-li tady pokračovat tendence různých hnutí a xenofobie, tak si sem pozornost teroristů přitáhneme. „V tuto chvíli a v této otázce bychom měli velmi vážit, jak se vyjadřujeme,“ tuší a dodává, že už přišly reakce islámských zemí na některé výroky prezidenta Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…