Generální tajemník NATO se chce sejít s Lavrovem. Členy aliance vyzval k výdajům do obrany

30.01.2015 13:31

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg by se příští týden chtěl sejít s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Schůzka by se měla konat na okraj bezpečnostní konference v Mnichově. Právě prý chování Ruska je podle Stoltenberga jedním z důvodů, proč se NATO rozhodlo ke změnám, posílilo své východní země například vyšší ochranou vzdušného prostoru a na loňském summitu ve Walesu rozhodlo kromě jiného o zřízení sil s velmi vysokým stupněm připravenosti.

Generální tajemník NATO se chce sejít s Lavrovem. Členy aliance vyzval k výdajům do obrany
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Pro evropskou bezpečnost byl rok 2014 "černým rokem", míní generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Země aliance, především evropské členy, vyzval k zastavení propadu v obranných výdajích. Po krátkou dobu podle něj lze obranu zvýšit i při klesajících nákladech, dlouhodobě ale takový postup udržitelný není.

"Právě ve složité době, jako je nyní, je důležité se setkávat a diskutovat také o těžkých otázkách," podotkl prý Stoltenberg, který by rád mluvil s ruským ministrem zahraničí Lavrovem.

Stoltenberg v souvislosti s děním v loňském roce zmínil nevypočitatelné a asertivní chování Ruska, které v ukrajinské krizi a anexí Krymu rozkývalo dlouhodobé bezpečnostní prostředí Evropy. Upozornil ale také na hrozbu, která se ukázala na počátku roku při teroristických útocích v Paříži. Násilný extremismus na Blízkém východě a nepokoje v severní Africe podle šéfa NATO podporují terorismus v ulicích měst členů aliance.

Zatímco Rusko zvyšovalo výdaje na obranu, NATO náklady snižovalo

Na výroční konferenci v bruselské centrále aliance Stoltenberg upozornil, že Rusko i přes hospodářskou krizi minulých let i současné potíže zvyšovalo dlouhodobě výdaje na obranu. Ve stejné době země NATO své výdaje snižovaly.

"Také jsme viděli, že Rusko je připraveno sílu použít. Viděli jsme to v Gruzii, Moldavsku, na Krymu a nyní i na východní Ukrajině," uvedl generální tajemník aliance. Loni také podle něj letadla NATO vzlétla ke 400 ruským vojenským letadlům pohybujícím se u aliančních hranic, 150 případů se odehrálo v Pobaltí.

I tento vývoj a stále "asertivnější" chování Ruska je podle Stoltenberga jedním z důvodů, proč se NATO rozhodlo ke změnám, posílilo své východní země například vyšší ochranou vzdušného prostoru a na loňském summitu ve Walesu rozhodlo kromě jiného o zřízení sil s velmi vysokým stupněm připravenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…