Generální tajemník OSN promluvil o situaci kolem uprchlíků. Zde jsou jeho slova

17.12.2019 20:51

Generální tajemník OSN António Guterres dnes na konferenci na okraj Světového fóra o uprchlících vyzval k efektivnějšímu řešení problému uprchlíků po celém světě. „Systém mezinárodní ochrany je již značně zatížen a přestává fungovat. Je potřeba tento systém změnit a Globální dohoda o uprchlících takovou cestu nabízí,“ řekl Guterres, jenž zároveň vyzval k zesílení mezinárodní spolupráce a solidarity.

Generální tajemník OSN promluvil o situaci kolem uprchlíků. Zde jsou jeho slova
Foto: OSN
Popisek: OSN

Současný generální tajemník OSN byl deset let Vysokým komisařem OSN pro uprchlíky, problematiku uprchlíků dobře zná, a proto na konferenci vystoupil. „Těší mě, že se mezinárodní komunita opět setkává na podporu uprchlíků a jejich komunit,“ řekl Guterres na konferenci na okraj Světového fóra o uprchlících.

Připomněl, že když v roce 2005 ve funkci komisaře pro uprchlíky začínal, situace se zdála nadějnější. „Globální nucené vysidlování v posledních letech narůstá, když jsem v roce 2005 začínal, tak bylo na světě 38 milionů vysídlených lidí a pomáhali jsme jednomu milionu lidí ročně navrátit se domů. Dokonce jsme věřili, že brzy úřad Vysokého komisaře pro uprchlíky nebude potřeba, ale bohužel se věci dramaticky změnily,“ řekl s lítostí Guterres s tím, že jen v posledních letech muselo své domovy opustit více než 70 milionů lidí.

„Bohužel se nám nedaří stejně rychle nalézat řešení konfliktů, a když se to spojí s globálními problémy, jako oteplování a jiné, tak je jasné, že tato čísla budou stále narůstat,“ pokračoval.

Nejdůležitější je podle generálního tajemníka OSN přijít s novou koncepcí řešení problému uprchlíků. „Systém mezinárodní ochrany je již značně zatížen a přestává fungovat, přišel čas zajistit, aby lidská práva uprchlíků byla lépe integrována. Je potřeba tento systém změnit a také vyřešit, aby lidé vůbec nemuseli své domovy opouštět,“ vyzývá Guterres.

 „Potřebujeme zesílenou mezinárodní spolupráci všech partnerů a skutečný příslib sdílet odpovědnost mezi členskými státy. Je třeba mezinárodní solidarity mezi státy,“ burcoval Guterres s tím, že nový systém se zrodí díky globální dohodě, která byla na konferenci schválena.

Poté generální tajemník OSN poděkoval rozvojovým zemím, které přijaly miliony uprchlíků, což mnohdy mělo zásadní dopad na jejich ekonomiky a společnost. Také poděkoval za příslib Světové banky a Rozvojové banky, že budou více přispívat ekonomikám zemí, kde se uprchlíci usídlují.

„Jsou plánovány investice v mezinárodních organizacích i v soukromém sektoru a to vše zajistí hmatatelné výsledky pro uprchlíky a jejich komunity a doufáme, že tato konference tyto snahy do budoucnosti zrychlí,“ byl Guterres pozitivní na závěr svého proslovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…