Geniální Konvička. Expertka sepsula média za to, jak bouřila z taškařice na Staromáku

24.08.2016 10:03

Česká média za způsob, jakým informovala o exhibici konvičkovců na pražském Staroměstském náměstí tuto neděli, kritizovala publicistka Miroslava Pašková, šéfredaktorka serveru Ozbrojeneslozky.cz a bývalá pracovnice ministerstva obrany.

Geniální Konvička. Expertka sepsula média za to, jak bouřila z taškařice na Staromáku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Happening s názvem Okupanti obsazují Prahu v souvislosti s výročím vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968

Pašková píše, že publikum tvořené Konvičkovými fanoušky i turisty „standardně čumělo, fotilo, natáčelo. Několik diváků, zřejmě Arabů, cosi nesouhlasného pokřikovalo, ale nikdo se nepopral“.

Na tuhle atrakci se zde žádné závratné davy nesrotily, většina jen prošla nebo usrkávala kávu v okolních zahrádkách. Zkrátka velmi nudné brzké odpoledne na Staromáku.

Pašková ale poukazuje na to, že média vzdor té nudě už za pár hodin líčila, jak si turisté lehali na zem, běželi se schovat do hotelu, okolních uliček, dokonce že někdo proskočil výlohou, případně že nějaký pán nemohl najít svoji manželku…“

Celý text je ZDE

To vše ale bylo v naprostém nesouladu se záběry přímo z místa scénky, kde si děti hladily velblouda. Druhou stranu mince doložily záběry z jedné nedaleké restaurace, které zveřejnil server iDNES.

„Je třeba si uvědomit, že na Staromáku se může pohybovat spousta turistů, kteří dost dobře mohli osobně zažít skutečný teroristický útok. Jednak pod vlivem posttraumatické poruchy, jednak odkázáni jen na sluchový vjem situaci chybně vyhodnotili,“ píše Pašková s tím, že stačí, aby do restaurace vběhl jediný člověk volající, že se venku střílí, a velmi pravděpodobně zpanikaří všichni. „I kdyby žádnou střelbu neslyšeli! A možná i Češi,“ upozorňuje Pašková.

Přemrštěné reakce turistů dávají za pravdu Konvičkovi

Poukazuje na to, že v jednom z videí natočených bezprostředně poté Konvička bezelstně přiznává, že jej nenapadlo, že by mohl někoho vylekat. „Na jednu stranu to tak má být – normální je žít ve společnosti, kde netřeba se bát teroristických útoků. Na druhou stranu právě proto, že žijeme v nenormální době, vzhledem k volbě místa by i pologramota mělo napadnout, že jeho žert může někomu ublížit,“ píše Pašková s tím, že kdyby média přišla s podobným závěrem, zřejmě by i Konvička uznal chybu. „Jenže redaktoři a komentátoři se tradičně předvádějí v plkání rádoby moralistních mouder,“ píše Pašková s tím, že Konvička pomohl odhalit skutečnou frustraci obyvatel zemí terorizovaných islamisty. „Přemrštěné reakce pár turistů z multikulturních zemí západní Evropy, plus Izraelců, dávají paradoxně za pravdu Konvičkovi, který varuje před islamismem,“ uvádí Pašková.

Česká média sledují obranu muslimů

Paniku mezi sebou povzbuzovali ti turisté, kterým tak nějak už koluje v krvi, když ve svých metropolích musí jednat velice obezřetně, aby se nestali obětí nějakých muslimských deprivantů.

„Zatímco ti turisté za svoji podvědomou reakci vlastně nemůžou (odmyslíme-li, že za ni můžou jimi volení politici, kteří přebývání islamistů ve svých vlastech umožnili), tak česká média šířící pomyslnou morální paniku jednají rozhodně vědomě,“ píše Pašková.

Podle jejího názoru česká média tím sledují obranu muslimů, konceptu multi-kulti a obecně sluníčkovosti naší země, včetně politické korektnosti atd. Čímž prý dosahují opaku. „Jako by v nás neustálým zdůrazňováním pobouření oněch zalehávajících turistů chtěli vyvolat stud, že nejsme dost západní,“ píše Pašková.

Připomíná, že západní politici po každém masakru vyzývají, ať se nenecháme zastrašit, ať žijeme dál jako dosud. „No ale když to Konvička s typicky českým smyslem pro černý humor udělá, tak odhalí pravý stav myslí Evropanů, vpravdě žalostný, ustrašený, iracionální. Ta divadelní scénka se jednou bude vyučovat na katedře sociologie coby geniální experiment,“ píše Pašková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…