Geograf Romancov zúčtoval s Ruskem: Nesmí se divit Turecku, když samo operuje na Ukrajině

24.11.2015 18:58

Geograf Michael Romancov usedl do křesla hosta úterního Interview ČT24. Hovořil především o dnešním sestřelu ruského bombardéru Tureckem – členskou zemí NATO. Nijak slavně na tom dnes prý není ani Turecko ani Rusko. Druhý jmenovaný hráč se ale nesmí divit ostré reakci Turecka, když si Moskva sama nebere servítky na Ukrajině.

Geograf Romancov zúčtoval s Ruskem: Nesmí se divit Turecku, když samo operuje na Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

„Spousta odborníků varovala. že po zahájení ruských operací nad Sýrií tento prostor bude přeplněn. Takže se něco takového čekat dalo," upozornil host s tím, že Turecko v minulosti varovalo Moskvu, aby neposílala své stroje nad jeho území. Nestalo se to poprvé. V inkriminované oblasti je tolik sledovací techniky, že se zřejmě rychle podaří rozklíčovat, jak k incidentu došlo.

Komu bude Rusko prodávat plyn?

Ruský prezident Vladimir Putin nepopřel, že to letadlo letělo v tureckém území, ale zdůrazňoval, že neohrožovalo turecké obyvatelstvo. Háček je v tom, že Turecko hovoří o přítomnosti svých spřátelených jednotek na syrském území. A proč by to nemohli tvrdit, když Rusové používají tutéž taktiku na Ukrajině. Problém je především v neexistenci komunikačních linek mezi Moskvou a Ankarou.

Incident by mohl poznamenat obchodní snahy Ruska, protože to dodává plyn i do Turecka, a v nemalém množství. A když se teď odklání od EU kvůli Ukrajině a potýká se s tureckým incidentem, komu bude dodávat plyn? Otázkou také je, jak efektivní jsou ruské útoky v Sýrii. Moskva sice hlásí den co den vojenské úspěchy, ale opravdu je síť jakýchsi center Islámského státu tak hustá? Ačkoli se Romancov nebyl v krizovém regionu osobně podívat, pochybuje o tom.

„Já si umím představit dílčí spolupráci Západu a Ruska, Islámský stát je náš společný nepřítel. Ale to neznamená, že bychom měli zapomínat na to, co se dělo na Ukrajině. Rusko zaútočilo na jednoho člena evropské komunity," konstatoval host.

Nijak slavně na tom ale není ani Turecko. Donedávna se vyhýbalo konfliktům se všemi svými sousedy, ale teď už se mu to zjevně nedaří. V podstatě naplno se znovu rozhořel i spor s Kurdy. Turecko je navíc kritizováno za to, že obchoduje s islamisty, stojí o jejich ropu.

Šance pro nového amerického prezidenta

Nesmíme zapomínat ani na Spojené státy. Prezident Barack Obama se tolik let snažil vystupovat v roli mírotvůrce, až se mu to možná vymklo z rukou. „Možná to bude šance pro nového prezidenta či prezidentku, který začne od nuly, definuje americké hodnoty a bude ochoten hájit je třeba i silou," poznamenal Romancov a dodal, že nový prezident USA by si měl dát pozor na to, aby se nechoval podobně jako Obamův předchůdce George W. Bush.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…