Geopolitik Romancov: Dá se čekat, že Putin po konvoji s humanitární pomocí vyšle na Ukrajinu i „lehce ozbrojené mírotvorce"

13.08.2014 10:54

Avizovaná pomoc trpícímu sousedovi je pouze dalším pokusem Vladimira Putina, kterak destabilizovat Ukrajinu. Konvoj s humanitární pomocí má zřejmě Rusku připravit půdu pro vyslání ozbrojených složek bezpečnostních sil, myslí si geopolitik Univerzity Karlovy Michael Romancov.

Geopolitik Romancov: Dá se čekat, že Putin po konvoji s humanitární pomocí vyšle na Ukrajinu i „lehce ozbrojené mírotvorce"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

„Rusko se tak ocitá v pozici pyromana, který zapálil oheň jen proto, aby následně mohl hasit,“ soudí o vyslaném konvoji s humanitární pomocí geopolitik Romancov. Podle něj by totiž k humanitární katastrofě na východě Ukrajiny vůbec nemuselo dojít, nebo by nedosáhla takových rozměrů, nebýt aktivního ruského vměšování.

Obavám se nelze divit, na vojáky stejně jednou dojde

Nelze se proto divit, že mnozí považují ruskou aktivitu za jeden z mnoha pokusů ruského prezidenta Vladimira Putina, jak destabilizovat Ukrajinu. „Po zkušenosti s Krymem si totiž, bohužel, je možné představit, že `geniální šachista` Putin, který na poloostrov vyslal neoznačené `zdvořilé lidi se samopaly`, tentokrát použije Červený kříž,“ myslí si Romancov a následně předpovídá, jak by k tomu mohlo dojít.

„Jednou rozmístění humanitární pracovníci se vzhledem k nestabilní situaci dříve či později dostanou do fyzických konfliktů. Červený kříž odmítá jakoukoli ozbrojenou eskortu, ale Moskva má povinnost chránit své občany, a nakonec tedy pošle, třeba jen lehce ozbrojené, `mírotvorce`,“ uvádí odborník na geopolitiku.

Putin chce vidět Ukrajinu trpět

K poslání ozbrojených sil na Ukrajinu dojde prý poté, co se do humanitární mise zapojí i Evropská unie, Spojené státy americké a další aktéři. „Rusko v tu dobu bude spolupracovat se Západem, byť jen v humanitárním módu, což všem přinese úlevu… Všem, až na Ukrajinu, a to je přesně to, co Putin chce,“ uzavírá Romancov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…