George Soros se po delší době ozval. Má vážné obavy z tohoto scénáře

02.01.2017 8:05

Americký multimiliardář maďarského původu George Soros se rozhodl těsně před koncem roku zahrát na city a v jímavém textu vypráví čtenářům svůj trudný osud uprchlíka před komunisty. Opět kritizuje Donalda Trumpa a varuje před příklonem Evropské unie k Rusku a jeho prezidentu Putinovi.

George Soros se po delší době ozval. Má vážné obavy z tohoto scénáře
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Soros před téměř pětadvaceti lety založil nadaci Open Society Foundations (OSF), prostřednictvím které finančně podporuje ve více než šedesáti zemích světa levicovou agendu. Ze Sorosových peněz se např. financují genderové, multikulturalistické a integrační projekty. Pobočky OSF zpočátku získávají finanční prostředky přímo z centrály, ale poté se musí spoléhat zejména na dotace ze státních rozpočtů v zemích, kde působí.

Česká pobočka například loni disponovala 135 miliony korun a celých 111 milionů jí poskytla česká vláda z peněz daňových poplatníků. Soros je často obviňován z toho, že se přes své pobočky rozeseté po celém světě snaží ovlivňovat celosvětové dění. Není tajemstvím, že dlouhodobě financuje americké demokraty a nemalou částkou přispěl také na kampaň jejich prezidentské kandidátky Hillary Clintonové.

Šestaosmdesátiletý král všech levicových aktivistů Soros nijak neskrývá, že jejímu přemožiteli Donaldu Trumpovi nemůže přijít na jméno. To ostatně dokazuje v úvodu svého textu, kdy vyjadřuje znepokojení nad světem, který reprezentuje. V možné snaze dojmout čtenáře připomíná, že je „šestaosmdesátiletý maďarský Žid, který se stal americkým občanem po druhé světové válce“. Paradoxně v Izraeli je Soros pro svoji podporu Palestiny a muslimů velmi neoblíben.

Anketa

Kdo letos skončí v politice?

2%
65%
3%
24%
2%
1%
hlasovalo: 6437 lidí

Celý text v angličtině najdete ZDE.

Soros coby hlavní představitel neoblíbených elit ve svém aktuálním textu tvrdí, že otevřené společnosti jsou v krizi. „Jak se to mohlo stát? Myslím, že volení představitelé neplní očekávání voličů. Jednoduše řečeno, mnoho lidí se domnívá, že jim elity ukradly demokracii,“ píše Soros, který je obviňován ve Spojených státech, Izraeli i Evropě svými oponenty, že se snaží podkopávat pozici demokraticky zvolených vlád a politiků.

Po konstatování, že lidé jsou nespokojeni s přerozdělováním bohatství, se Soros opět vrací ke svému tématu, kterým jsou bezprecedentní útoky na zvolenou hlavu státu. „Demokracie je v krizi celosvětově, ale platí to dokonce i pro Spojené státy. Prezidentem byl zvolen podvodník a možný diktátor. Po svém vítězství sice trochu zmírnil svoji rétoriku, ale jeho chování i chování jeho poradců zůstává stejné. Vládu poskládal z neschopných extremistů a penzionovaných generálů.“

Podle Sorose je však americká demokracie silná a její instituce zabrání nejhoršímu. „Jenže Spojené státy se budou natolik soustředit na své vnitřní boje, že nebudou moci chránit a podporovat demokracii ve zbytku světa. Trump si naopak bude více rozumět s diktátory a místo principů bude dávat přednost zákulisním dohodám. Proto se obzvlášť obávám o osud Evropské unie, která je v nebezpečí, že se dostane pod vliv Vladimira Putina.“

Putinův systém vládnutí považuje Soros za neslučitelný s funkční otevřenou společností. „Příští rok navíc hrozí, že se jemu podobní dostanou k moci či minimálně posílí svoji pozici také v Nizozemsku, Německu, Itálii či Francii. Pokud se tak stane, Putinova dominance v Evropě bude zajištěna. Doufám, že si evropští politici i občané uvědomí, že by tak byl ohrožen jejich způsob života a hodnoty EU. Finanční a migrační krize přivedla EU na pokraj zhroucení. Je potřeba udělat vše pro její záchranu,“ burcuje Soros.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…