Georgi Sorosovi se to v Makedonii vymklo z rukou. Místo jeho lidí vyrazila na parlament protistrana a podala si „proevropské“ poslance

28.04.2017 14:02

V Makedonii se včera velmi zdramatizovala tamější už tak napjatá situace. Demonstranti vnikli do parlamentu a napadli poslance. Podle očitých svědků se zaměřili zejména na socialisty.

Georgi Sorosovi se to v Makedonii vymklo z rukou. Místo jeho lidí vyrazila na parlament protistrana a podala si „proevropské“ poslance
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: George Soros

Neklid panuje v Makedonii prakticky již od začátku roku, kdy v parlamentních volbách velmi těsně zvítězila strana VMRO-DPMNE před socialisty. Ani jeden z politických subjektů však není schopen sestavit vládu. Problém je především v nechuti prezidenta Ďorge Ivanova smířit se s tím, že vláda by se mohla spoléhat na jednu ze tří stran, které mají podporu místních Albánců. Prezident tvrdí, že by taková vláda byla jen loutkou Albánie.

Demonstrace jsou od té doby na denním pořádku a velmi živo bylo zejména před pěti týdny, kdy do země zavítal evropský komisař Johannes Hahn. Lidé vnímali jeho návštěvu jako ovlivňování vnitropolitické situace Bruselem a Hahna vypískali. Setkat se s ním odmítl i prezident, a tak se nakonec uskutečnila jen schůzka s vůdcem socialistů Zoranem Zajevem. Evropská unie se ani nesnaží zakrývat své sympatie právě ke zdejším socialistům. Následující týdny se dají ve zpětném pohledu popsat jako ticho před bouří, která vypukla právě včera.

Jak píše britský deník Guardian, zpravodajská agentura Reuters a další světová média, na parlament zaútočilo asi dvě stě demonstrantů, kteří prošli přes policejní kordony a vnikli dovnitř budovy. Nezastavili se ani před samotnými poslanci a několik jich zranili. Terčem jejich agrese se stali zejména sociální demokraté, kteří s podporou „albánských stran“ hlasovali pro nového předsedu parlamentu. V televizních záběrech se mimochodem mihl i zakrvácený socialista Zoran Zajev.

Makedonie má sice jen dva miliony lidí, ale přesto se ocitla v hledáčku amerického miliardáře maďarského původu George Sorose. Donátor amerických demokratů i Hillary Clintonové osobně podle americké zpravodajské televize Fox News prostřednictvím desítek neziskových organizací ovlivňuje politickou situaci v zemi. Logicky na straně zmíněných socialistů, a tedy i Evropské unie. Zatím se však nezdá, že by se miliony investovaných dolarů Sorosovi vyplácely.

Jak se ovšem podařilo zjistit Fox News, přibližně šedesáti různým subjektům neposílal peníze jen Soros skrze svoji nadaci, ale i samotná Obamova vláda. Soros však neoperuje jen v Makedonii, ale i v sousední Albánii. Zlé jazyky tvrdí, že předseda levicové vlády Edi Rama je hlavní „Sorosovou investicí“ v zemi. Každopádně je paradoxní, že ke zklidnění situace v Makedonii vyzvala za Evropskou unii zrovna bývalá komunistka a obdivovatelka teroristy Jásira Arafata Federica Mogherini.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…