Goebbels by měl radost, jak státní média informují o válečných konfliktech. Třeba Kosovo, burcoval na akci české levice Obrtel

25.10.2015 14:02

REPORTÁŽ „Vojensky obsadit Strakovku určitě nechceme, ale musíme správně uchopit důležitá společenská témata a nazývat věci tím správným jménem,“ zaznělo v sobotu 24. října na Vratimovském semináři ve Frýdku-Místku, kde vystoupilo několik špičkových levicových politiků a také známé celebrity, které nyní odsuzují jak českou, tak i současnou evropskou politiku.

Goebbels by měl radost, jak státní média informují o válečných konfliktech. Třeba Kosovo, burcoval na akci české levice Obrtel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Lékař Marek Obrtel, L. Procházková a I. David na Vratimovském semináři

Pilotním tématem akce byla kritika dnešních poměrů a především veřejnoprávních médií, která prý mají zásadním negativním způsobem ovlivňovat veřejné mínění v ČR. Česká levice ale nešetřila ani vlastní řady. Jejich lídři vytýkali svým členům a příznivcům pasivitu, setrvání na starých dogmatech a vyzývali je k větší pružnosti. „Nechali jsme si odebrat řadu závažných celospolečenských témat, například od České pirátské strany. Teď bychom alespoň mohli ty jejich výhrady posunout více dopředu. Od miliardáře Babiše jsme si zas paradoxně nechali vzít kritiku korupce,“ uvedl ve svém diskuzním příspěvku místopředseda českých komunistů, pedagog a publicista Josef Skála. Ten si dále postěžoval na nezájem mladých lidí o české radikálnější levicové strany. „My jsme měli dříve jak své velké příznivce, tak i nesmiřitelné odpůrce. Nyní jsme řadě lidí úplně ukradení, což je daleko horší,“ konstatoval levicový politik. Podle jeho názoru má 80 procent lidí v Česku už plné zuby současných poměrů a vyzval přítomné k aktivitě, aby se dosáhlo zásadní změny poměrů.

Anketa

Kterého intelektuála máte nejraději? (Obnovené hlasování, spuštěno 19.4.)

hlasovalo: 6960 lidí

NATO a USA se mají dopouštět mezinárodních zločinů

„Mediální manipulace veřejnosti státními médii při informování o válečných konfliktech začala ve velkém už za II. světové války Josefem Goebbelsem a ten by měl dnes určitě radost, kdyby viděl, jak se v tom dnes úspěšně pokračuje,“ začal své vystoupení lékař Marek Obrtel, účastník zahraničních misí Armády ČR, který v nedávné době vrátil všechna svá vojenská vyznamenání. Bývalý vyšší důstojník české armády, který působil také na afghánské misi, obvinil ve svém diskuzním příspěvku NATO a USA, že svými zásahy rozvrátily řadu zemí. Státní média jim pak měla pomáhat v tom, jak manipulovat informace a skutečný obraz těchto konfliktů. „Přijímat některé vícekrát opakované lži je přirozenou vlastností lidské psychiky. Připomeňme si jen Kosovo, kdy prezident Miloševič dostal ultimátum a neměl kam uhnout, a jakým způsobem se to prezentovalo. Když USA a NATO spáchají mezinárodní zločin, vtáhnou do toho i mnoho dalších států, které tam třeba zajišťují jenom lékařskou pomoc a už pak tvrdí, že se jedná o širokou mezinárodní akci s velkou podporou většiny států,“ vysvětloval vyznamenaný podplukovník v záloze a zakladatel hnutí Českoslovenští vojáci proti válce plánované velení NATO, který také popřel agresivitu svého spolku, jež měly údajně prezentovat v minulém týdnu některé české televizní kanály.

Ivan David: Nezávislá média jsou mnohdy trestána přísněji, než ta státní

„S některými politiky je to jak s uhlím, samo se nevykope,“ parafrázoval ve svém diskuzním příspěvku jedno staré slezské přísloví bývalý ministr zdravotnictví a psychiatr Ivan David (ČSSD).

Také on podrobil současné poměry v české politice i státní média nesmlouvavé kritice. Zejména se podivoval tomu, že některé nezávislé zpravodajské portály jsou pokutovány za příspěvky z řad veřejnosti, které uveřejnily, ale lidé, jež hanobí české státní znaky a prezidenta, jsou naopak zváni do veřejnoprávních médií do jejich studií k zasvěceným debatám. „Státní televizní kanály a rádia by měla být nezávislá a ne poplatná politice vládnoucích garnitur. Přece si je platíme my všichni ze svých daní. Bohužel to není jen český problém, i BBC už není to, co kdysi bývala,“ řekl lékař a politik David. Na dálku pak s ironií poděkoval uprchlíkům, že přišli do Evropy, a tím pomohli odhalit charakter a schopnosti některých politiků. „Nechápu, jak nám může někdo vyčítat, že si chráníme svůj prostor,“ zakončil své vystoupení Ivan David.

Lidé by měli sledovat nezávislé zpravodajské servery

Spisovatelka a disidentka Lenka Procházková si posteskla, že zatímco před listopadem 1989 lidé o lžích v tisku a televizi věděli, dnes si o státních médiích myslí úplně něco jiného. Jsou přesvědčeni, že informují stoprocentně pravdivě. “Měli byste především sledovat nezávislé internetové weby, které podávají nezkreslené informace,“ prohlásila úspěšná publicistka, která v české společnosti proslula svým bojem proti církevním restitucím.

Jako příklad uvedla vysílání jednoho českého televizního zpravodajství, které ihned po atentátu na malajsijské letadlo z toho obvinilo Rusko. „I když ještě neproběhlo žádné vyšetřování, jedna naše televize už objevila viníka,“ uvedla Lenka Procházková. Připomněla také, že žádný z českých veřejnoprávních kanálů neodvysílal celé vystoupení Vladimíra Putina v OSN k blízkovýchodní krizi. Toho se až ujala nezávislá internetová média. Oblíbená spisovatelka pak zakončila své vystoupení pozitivním bonmotem. “Věřím, že současná epocha nenávisti a temna se změní v epochu prozření.“

Autor reportáže Jan Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: .

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…