Goebbels by zbledl před hlásáním vašich nepravd, napadl Drábka Škromach

05.02.2012 13:21

Na půdě studia Otázek Václava Moravce České televize se spolu utkali ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho stínový protějšek Zdeněk Škromach (ČSSD), který na působení ministra neponechal nit suchou. Zašel dokonce tak daleko, že Drábka nařkl ze lží a prohlásil, že ministr lže víc, než nacistický ministr propagandy Joseph Goebbels.

Goebbels by zbledl před hlásáním vašich nepravd, napadl Drábka Škromach
Foto: rep
Popisek: Senátor Zdeněk Škromach

Před pěti týdny se v praxi rozběhla sociální reforma. Dávky od začátku ledna vyplácí úřady práce, jejich úředníci si však stěžují, že jsou přetíženi, protože musí pracovat dlouho přes čas a to i o víkendech, aby byla většina dávek vyplacena včas. Došlo to dokonce tak daleko, že na některých místech republiky byly sociálně slabším občanům vydávány potravinové balíčky. A to jsme na počátku 21. století. Přesně tato glosa zazněla na počátku dnešních Otázek Václava Moravce České televize.

Drábek v přímém přenosu lže, zlobí se Škromach

Hlavními hosty pořadu byli ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) a jeho stínový protějšek Zdeněk Škromach (ČSSD). Ten prohlásil, že sociální systém zkolaboval a odpovědnost leží na bedrech ministra. „Pokud ministr Drábek hledá viníka, měl by se podívat do zrcadla,“ hřímal Škromach. Systém nefunguje právě díky němu.

ČSSD chce proto svolat mimořádnou schůzi sněmovny a na té ministra Drábka podrobit ostré kritice a vyzvat ho k rezignaci. Drábek se k něčemu podobnému ovšem nechystá. „V tuto chvíli ta situace není taková, abych uvažoval o rezignaci. Cíl, abychom ušetřili miliardu korun na administrativních nákladech ročně, je splněn a to si myslím, že je velký krok, zdůrazňoval Drábek. Při té příležitosti opakovaně vyjádřil díky všem pracovníkům úřadů práce.

Dávky nebudeme vymáhat zpět

Předseda VV Radek John však v minulosti poukazoval na to, že v některých případech si lidé o dávku zažádali opakovaně, což je nepřípustné. Tento argument však poněkud nabourává řeč čísel, kterou se zaštiťuje ministr. Ten tvrdí, že počet případů, kdy byly dávky jednomu člověku vyplaceny víckrát, se pohybují pod jedním promile.

V pořadu také ministr prohlásil, že opakovaně vyplacené dávky nebudou vymáhány zpět. Ti, kteří obešli zákon a o patřičnou dávku si zažádali víckrát, budou mít předplaceno na další měsíce. Tím, koho bude ministerstvo hnát k odpovědnosti, je společnost, která měla na starosti přípravu nového softwarového systému. Ministr totiž považuje za zásadní nedostatek, když systém není schopen odhalit žadatele, kteří na úřadu cestují v témže opakovaně. Tato chyba padá na nedostatek nového softwarového systému a ministr v pořadu opakovaně ujistil, že úředníci za to v žádném případě nebudou potrestáni.

Chceme, aby paralelně fungoval starý a nový systém, žádají odboráři

Dalšími hosty pořadu byli v první hodině předseda odborového svazu KOVO Josef Středula. Ten se jednoznačně stavěl za názory stínového ministra Škromacha a fakticky požadoval hlavu ministra. V tuto chvíli je situace dramatická. Známe mnohé případy, kdy dodnes nebyly vyplaceny dávky na mobilitu. Je to hazard, s tím, jak fungoval systém výplaty sociálních dávek od počátku devadesátých let, rozčiloval se Středula. Vzápětí požadoval, aby souběžně fungoval starý a nový softwarový systém, což je jediná cesta, jak zachránit sociálně slabé občany.

Drábek Středulovu kritiku opět odmítl a tentokrát se za něj postavil i další host Otázek Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy. Ten na jedné straně prohlásil, že reforma nebyla manažersky zcela zvládnuta, ale důvod problémů je třeba hledat i v tom, že sociální systém v Česku je přebujelý, což se tady jasně ukazuje. Drábkovi však také doporučil, aby si vyslechl stížnosti pracovníků úřadů práce a na základě jejich podnětů zařídil nápravu tam, kde je třeba.

Sami testeři prý tvrdí, že systém nefunguje

Škromach následně poukazoval na to, že sami testeři, kteří systém zaváděli, tvrdí, že systém funguje velmi špatně a doporučili ministerstvu systém vůbec nespouštět. Tento systém se prý chová velmi nestandardně. Data, která do něj dnes vložíte, v něm už možná zítra podle Škromacha nenajdete.

„Goebbels by proti vám pobledl v hlásání lží a nepravd. Vy si zahráváte s životy lidí, dětí a maminek. Lidé se za Vás stydí, stydí se za vás i pracovníci úřadů práce, rozčiloval se stínový ministr práce Škromach.

Drábek odvětil, že na podobný způsob napadání odmítá vůbec reagovat. Dodal k tomu, že v únoru další kolaps systému nepředpokládá. Dodal k tomu, že za běh starého systému platilo v poslední době půl miliardy korun ročně, což považoval za neúnosné.

Zhruba v půlce roku 2012 má být uvedena do provozu takzvaná sociální karta, která má systém výplaty dávek dále zjednodušit. Drábek tvrdí, že ke zdržení tohoto projektu není důvod, ale další diskusi se v případě problémů nebrání. Pokud by se ukázalo, že z jakéhokoliv důvodu je nástup systému sociální karty rizikový, pak o tom lze diskutovat a Českou pojišťovnou, která bude mít správu systému na starosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…