Goebbels, plivání, pijavice. Přečtěte si, co všechno se v týdnu odehrálo mezi Kalouskem a Babišem

10.04.2015 14:19

„Tygr v masně nebo pijavice? Pravdu mají všichni, kteří tvrdili, že Andrej Babiš je dost bohatý na to, aby nebral úplatky. U něj se opravdu nějakých sedmi milionů v krabici od vína bát nemusíme. Jeho zajímají pouze miliardové daňové úlevy, miliardové dotace a dobrý vztah s bankami, kde má desetimiliardové úvěry. Kdy jeho voliči pochopí, že mu to všechno platí?“ Takto ostře se pustil do vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Miroslav Kalousek na svém profilu na sociální síti.

Goebbels, plivání, pijavice. Přečtěte si, co všechno se v týdnu odehrálo mezi Kalouskem a Babišem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Proč? Důvodů, které naznačil, je hned několik. Například biopaliva a daňová úleva.

Babiš versus Kalousek. Souboj dvou politiků v Poslanecké sněmovně byl na pořadu dne i tuto středu. Tentokrát v něm šlo o údajný střet zájmů v připravované novele zákona o biopalivech vicepremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Ten čelí kritice kvůli tomu, že jeho firma Preol je jediným českým dodavatelem biopaliva pro největšího tuzemského distributora pohonných hmot, státní firmu ČEPRO. A o biopaliva a zákon o nich se nyní hraje právě mezi poslanci.

A tak se stalo, že při prvním projednávání novely zákona, která prodlouží daňové úlevy pro biopaliva o dalších pět let, bylo hlavním tématem, o kterém se hovořilo, jak tento zákon přihraje zřejmě až miliardy Babišovu Agrofertu. „Je nemravné, abychom se tím návrhem vůbec zabývali. Máme na něj plivnout a smést ho,“ apeloval na poslance Miroslav Kalousek (TOP 09) za opozici.

„Pan Kalousek fabuluje,“ reagoval vzápětí Andrej Babiš pro ParlamentníListy.cz.

Přitom právě kvůli eliminaci podezření ze střetu zájmů, se předložení novely ujalo nikoli Ministerstvo financí, ale Ministerstvo zemědělství. Jisté je, že hlavní výhody z daňových úlev mají jít za distributory pohonných hmot, ale ukrojí si z nich desítky milionů korun i výrobci. A to Kalousek ostře odsuzuje.

Žertovná diskuze o miliardách? Nebo "jen" o milionech?

„Vznikla celkem žertovná diskuze, komu je tato podpora adresována, jestli zákazníkům, producentům, či distributorům. Je zcela lhostejné, kde na té lince k zákazníkovi je nárok na vratku. Úleva je za účelem podpory odbytu, a to je podpora produkce. Je to návrh zákona o dvojité veřejné podpoře skupině Agrofert – nejen jí, ale jí dominantně,“ shrnul ve středu Kalousek ve svém vystoupení před poslanci jako zástupce opozice a jejích výtek.

Podle něj by se měl do budoucna změnit i způsob, jak budou distributoři plnit povinnou kvótu biopaliv. Teď si ji totiž zatím mohou splnit tím, že na trh pošlou část čistého biopaliva a do zbytku benzinu nebo nafty nepřimíchají nic. Jenomže jak ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) připomněl, tento způsob plnění povinné kvóty už takto být prováděn nemá. „Evropská unie chce, aby se biosložka objevila v každém prodaném litru paliva,“ vysvětlil ministr zemědělství Marian Jurečka. A co to tedy znamená? Distributoři budou prostě potřebovat víc biopaliv na přimíchávání. A ty budou muset odněkud nakupovat…

Andrej Babiš kvůli podezření ze střetu zájmů a výtkám Kalouska dlouho nevystoupil, nechal je bez odpovědi. I tak se kvůli vleklé debatě ve středu nepodařilo projednání bodu dokončit a poslanci o něm budou hlasovat v dalších dnech. Nakonec se ale přece jen odhodlal k prohlášení: „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Tím se řídil Goebbels, teď se tím řídí Kalousek,“ uvedl Babiš. Podle něj není pravda, že by podpora biopaliv a daňové úlevy na ně znamenaly zisk pro jeho továrny. „Daňovou úlevu dostávají ti, kdo si biopaliva kupují, tedy spotřebitelé,“ vysvětloval.

Kdo stvořil novelu zákona?

Ovšem je nutno dodat, že to bylo opravdu původně Babišovo ministerstvo, které v únoru předložilo daňovou úlevu pro ty, kdo nakupují biopaliva. Agrofert je přitom jedním z největších výrobců v zemi.

Samotný Babiš ale i v OVM před několika dny tvrdil, že se zákonem, který daňovou úlevu zavádí, nemá nic společného. „To dělá přece zemědělství. Ministerstvo financí nemá s biopalivami, s programem a se závazky vůči Evropské unii nic společného,“ hájil se vicepremiér.

Zákon, o schválení jehož novely se nyní hraje, prodlužuje podporu spotřeby biopaliv. Jde v něm o hodně velké peníze. Motivuje totiž dopravce, aby kupovali biopaliva. A oni je nakupují  – ročně to dělá objem mnoha miliard korun. Pokud bude u biopaliv fungovat úleva na spotřební dani, dělá je mnohem dostupnějšími a atraktivnějšími. Jinak – bez této úlevy by byla biopaliva dražší než běžná paliva. A dopravci by své miliardy ročně utráceli za ně. Zkráceně přeloženo: Nenakupovali by od Babiše. A ani by neplatili, i když zprostředkovaně, jeho firmám.

Zákon nahrává zvyšujícímu se prodeji biopaliv na úkor běžných

I proto asi nikoho nepřekvapí, že všechny dostupné údaje potvrzují, že dotace a daňové úlevy spotřebu biopaliv dál prudce zvyšují. Ukázala to například data České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu. Nejde přitom o pár desítek milionů korun, které připustil Andrej Babiš v pořadu Václava Moravce, ale řádově podstatně více.

Slovní přestřelka, která se kvůli tomu strhla mezi politiky, se tak dala čekat. I když se objevily i argumenty, že ještě před šesti lety byl původním důvodem zvýhodnění biopaliv boj s klimatickými podmínkami. Každopádně původní program snížených sazeb pro biopaliva na spotřební dani končí již letos v létě. Opozice v čele s Kalouskem na to upozorňuje a varuje, že vláda chce podporu biopaliv první generace stále prodlužovat. A to navzdory tomu, že Evropská komise od nich ustupuje.

My, ČR, ale musíme plnit závazek, který naše země dala, tedy že budeme emise snižovat. To, jak přiznal, mrzí zejména ministra zemědělství Jurečku.

„Pokud nedodržíme závazek o snižování znečištění, budeme ale Evropě nuceni stejně zaplatit minimálně to, co by nás stálo opatření, kterým bychom takových cílů dosáhli,“ řekl Jurečka při svém vystoupení před poslanci s tím, že vláda se chce zasadit o to, aby se český vývoj ekologičtějších biopaliv rozjel.

V každém případě, nový program podpory biopaliv musí odsouhlasit Evropská komise, na její verdikt se stále čeká. Už jednou se kvůli evropským výhradám předělával, bruselským úředníkům se nelíbilo, jak Česko podporu vypočítává. I proto je poslanecký klub ČSSD připraven zatím pro návrh novely zákona nehlasovat.

Co možná nevíte o biopalivech

Biopaliva se povinně přimíchávají do benzinu i motorového oleje, každý distributor si musí splnit povinnou kvótu, které může dosáhnout i tím, že na trh vypustí dostatek vysokoprocentního nebo čistého biopaliva, které se zatím nedaní vůbec. Právě čisté a vysokoprocentní biopalivo budou ve snížených daňových sazbách, nízkoprocentní biopaliva žádnou slevu na dani mít nebudou.

Česko, stejně jako další členské státy EU, by mělo do roku 2020 srazit emisi skleníkových plynů o 6 procent a už za dva roky bude nutné směřovat podporu k ekologičtějším generacím biopaliv, která zvládají znečišťovat o polovinu méně než konvenční paliva. Ta, která zatím ČEPRO přimíchává, to umějí z 35 procent a cílem je dostat se k palivům, která snižují emisi až o 70 procent. Zároveň je cílem, aby biopaliva tvořila aspoň 10 procent z celkového objemu prodaných pohonných hmot.

Miroslav Kalousek však usuzuje, že pro unijní závazky by stačilo, aby dál platilo povinné přimíchávání. Další daňové úlevy už by tak neměly dál pokračovat. Ovšem zcela jasno není ani v Bruselu. Evropská komise postupně přehodnocuje cíle, kolik procent obnovitelných zdrojů se má projevit v objemu toho, co se projezdí v dopravě. Hovoří se o poklesu z deseti na pět až sedm procent.  Česko by tak navrhovanou novelou splňovalo poměrně nereálné kvóty, i když zatím stále platí původní závazky, které k EU má.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…