Good bye, Tony. Blair jako zmocněnec pro Blízký východ brzy skončí

27.05.2015 22:45

Bývalý britský premiér Tony Blair, který v posledních osmi letech působil jako zmocněnec skupiny, která si říká blízkovýchodní kvartet a usiluje o řešení blízkovýchodní krize, skončí ve funkci koncem června. Podle agentury Reuters o tom dnes informoval diplomatický zdroj. Blair své rozhodnutí oznámil dopisem generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi.

Good bye, Tony. Blair jako zmocněnec pro Blízký východ brzy skončí
Foto: archiv
Popisek: Prezident Miloš Zeman a bývalý britský premiér Tony Blair

O Blairově záměru bez termínu odchodu informoval již v březnu list The Financial Times, podle kterého jsou důvodem špatné Blairovy vztahy s palestinskou samosprávou. List napsal, že Blair se chce dál věnovat mírovému procesu, avšak na regionální úrovni.

Blízkovýchodní kvartet tvoří USA, Rusko, OSN a Evropská unie. Blair se stal zástupcem kvartetu v roce 2007. Měl organizovat mezinárodní pomoc Palestincům a dohlížet na iniciativy určené k podpoře palestinské ekonomiky a institucí připravovaných pro budoucí palestinský stát.

Blair osobně nebyl zapojen do mírových rozhovorů, které byly loni znovu přerušeny. Palestinci mu vyčítají, že má blíže k Izraeli než k nim.

Blairova popularita v Británii klesá kvůli jeho podpoře války v Iráku v roce 2003. Kritika se týká i jeho poradenských aktivit pro představitele Kazachstánu, Ázerbájdžánu a Srbska.


 

reklama

autor: jav, čtk

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…