Gorbačov: Když my jsme mysleli, že nám USA po pádu SSSR pomohou...

13.12.2016 12:12

„Svět potřebuje, aby spolu Spojené státy a Rusko spolupracovaly. Společně by mohly vést celý svět na nové cestě,“ míní pětaosmdesátiletý Michail Sergejevič Gorbačov.

Gorbačov: Když my jsme mysleli, že nám USA po pádu SSSR pomohou...
Foto: tan, breaknews.com
Popisek: Michail Sergejevič Gorbačov, bývalý sovětský komunistický politik

Když se před čtvrtstoletím rozpadal Sovětský svaz, Michail Gorbačov očekával, že mu Spojené státy a jejich západní spojenci poskytnou nezbytnou ekonomickou pomoc. To, že k tomu nedošlo, zabránilo (podle tehdejšího nejvýše postaveného muže v sovětské hierarchii) utvoření bezpečnějšího světa.

Michail Gorbačov své názory sdílel s novinářem z amerického mediálního gigantu The Associated Press. Během rozhovoru vyjádřil svou naději, že Spojené státy a Rusko nakonec najdou společnou řeč a zmírní současné napětí. K tomu by prý mohl výrazně přispět Donald Trump.

„Vztahy mezi těmito dvěma státy jsou nesmírně důležité a mají vliv i na všechny ostatní, toto si musí vedení obou zemí uvědomit,“ prohlásil politik, kterému je často přisuzována klíčová role v ukončení studené války.

Gorbačov přiznal, že rozhodně neočekával, že by Donald Trump v amerických prezidentských volbách dokázal porazit Hillary Clintonovou.

Anketa

Podporujete zaměstnávání levných cizinců v českém průmyslu?

hlasovalo: 6878 lidí

„Nemá téměř žádnou politickou zkušenost, což je ovšem možná dobře,“ prohlásil.

Poslední lídr sovětského impéria kritizoval západní „triumfalismus“, který podle něj zůstává i do dnešního dne klíčovým faktorem v narůstajících tlacích mezi Ruskem a Západem.

Gorbačov tvrdí, že prezidenti obou velmocí spolu musí usednout k jednomu stolu a „zůstat u něj, dokud nedosáhnout dohody“. „Svět potřebuje, aby spolu Spojené státy a Rusko spolupracovaly. Společně by mohly vést celý svět na nové cestě,“ míní Gorbačov.

Někdejší šéf Sovětského svazu též obhajuje ruskou anexi Krymu. Nikita Chruščov prý totiž naprosto zbrkle předal krymský poloostrov pod administrativní správu sovětské republice Ukrajině, což do rozpadu Sovětského svazu nemělo prakticky žádný význam.

Anexe také následovala po legitimním referendu, v rámci kterého se drtivá většina obyvatel Krymu vyjádřila pozitivně vůči připojení k Ruské federaci. „Když lidé říkají ano, musíte je uposlechnout,“ tvrdí Gorbačov.

Postup Vladimira Putina někdejší sovětský politik plně schvaluje. To, že bylo referendum zorganizováno až poté, co ruská vojska obsadila poloostrov, již Gorbačov v rozhovoru ovšem nezmínil.

Gorbačov velmi vychvaloval i odstupujícího prezidenta Spojených států Baracka Obamu.

Nicméně zkritizoval jeho politiku vůči Rusku. „Neustále jen Rusko z něčeho obviňovali. Nyní se proti tomu v Rusku bouří. Moskva skutečně stojí o dobré vztahy s Amerikou. Na druhou stranu je skutečně složité něčeho takového docílit s vědomím toho, že vás váš partner tahá za nos,“ míní Gorbačov.

Jakýmsi vzorem pro budoucí spolupráci by podle Gorbačova měl být „ jeho produktivní vztah s americkým prezidentem Ronaldem Reaganem, v rámci kterého se oba politici dokázali dohodnout na snižování počtu jaderných hlavic“.

„Dosáhli jsme skutečně mnohého. Byli jsme spolu schopni hovořit otevřeně jako skuteční partneři. Takový přístup je naprosto nezbytný,“ zdůraznil Gorbačov.

Putina Gorbačov označil za „muže na svém místě“, a to i přesto, že s některými jeho rozhodnutími nesouhlasí. Zejména se jedná o narušování svobody slova a „rigidní politickou kontrolu“. Gorbačov rovněž kritizoval Putinův návrat do prezidentského křesla v roce 2012.

„V rámci prvního prezidentského období měl mou plnou podporu, poté jsem ho začal kritizovat,“ podotkl Gorbačov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…