Gott je prospěchář a ikona normalizace. Nikam jsme se neposunuli, Češi mají rádi normalizaci! píše Šafrova Hovorková

15.07.2019 13:31

Hlavní editorka Deníku Forum24 se zamyslela nad tím, proč je Karel Gott v české společnosti stále tak populární. A dospěla k závěru, že je to asi proto, že se mnoho Čechů, Moravanů a Slezanů nedokázalo myšlenkově vyprostit ze socialismu. Vzpomínají na doby, kdy byl pro ně svět jednodušší. Gott jim tento svět připomíná.

Gott je prospěchář a ikona normalizace. Nikam jsme se neposunuli, Češi mají rádi normalizaci! píše Šafrova Hovorková
Foto: Repro Facebook
Popisek: Redaktorka deníku Forum24 Johana Hovorková

Nemalá část české společnosti se podle Hovorkové nedokázala vymanit ze svěrací kazajky komunistické normalizace. Možná proto, že byli tehdy mladí a svět jim přišel lepší, možná proto, že se jim v komunistickém autoritářském režimu žilo snadněji.

Anketa

Máte raději písničky Karla Gotta, nebo komentáře Jindřicha Šídla?

hlasovalo: 15183 lidí

„Programy českých televizí, s tou veřejnoprávní v čele, doslova přetékají normalizačními filmy a seriály. Kolikrát už jste viděli Nemocnici na kraji města, všechny ty hloupé propagandistické komedie, a kolikrát dokonce byla vysílána Žena za pultem? Desetitisíce lidí sledují tyhle ostudné počiny v době, kdy je možné vidět téměř jakýkoli světový seriál během několika kliknutí myší. Protože je prostě lepší setrvávat v tom hloupém, ale zaběhnutém socialismu, než abychom se konečně posunuli trochu dál do světa. Jako by ty hory, které obklopují české hranice, skutečně nepropouštěly nic dovnitř,“ napsala Hovorková

Láska ke Gottovi podle autorky vychází ze stejných kořenů. Kvůli tomu, že se lidé nechtějí vymanit z myšlenkového vězení socialismu, obdivují i třicet let po sametové revoluci mistra normalizačních hitů a převzatých písní několika velikánů.

Myšlenkové zastavení v normalizaci se podle Hovorkové projevuje i v politice, protože ani od řady dnešních politiků v čele s premiérem Andrejem Babišem (ANO) nechceme, aby nebyli spjati s komunistickým režimem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…