Grafy, čísla, fakta... Proč nemůže Západ udělat na Saúdskou Arábii „bububu“

23.10.2018 10:44

Bruselský server Politico rozkrývá ekonomické vazby mezi Západem a Saúdskou Arábií. Vzájemné ekonomické vazby fakticky brání v přijetí sankcí kvůli vraždě opozičního novináře Chašákdžího.

Grafy, čísla, fakta... Proč nemůže Západ udělat na Saúdskou Arábii „bububu“
Foto: commons.wikimedia.org
Popisek: Muhammad bin Salmán

„Evropská unie čelí výzvám, aby poněkud přehodnotila v důsledku vraždy opozičního novináře Chašákdžího vztahy se Saúdskou Arábií. Právě tento brutální čin vyvolal otázky, jestli by nemělo dojít k přehodnocení ekonomických vztahů s Rijádem,“ píše Politico s dodatkem, že kancléřka Merkelová již avizovala případné zastavení exportu zbraní do Saúdské Arábie. „Několik evropských ministrů se rovněž odmítlo zúčastnit ekonomického fóra v Rijádu,“ uvádí server.

Na straně druhé se však ozývají hlasy, které před překotným zpřetrháním ekonomických vztahů varují. „Nějaké zásadní rozhodnutí by mělo přijít až teprve tehdy, když bude vše vyšetřeno a vyjasněno,“ konstatoval například evropský komisař Günther Oettinger. Server Politico připravil několik grafů, které poměrně jasně dokazují, jak je Saúdská Arábie, coby importér, a to nejenom zbraní, pro evropské dodavatele důležitý.

Podle švédského International Peace Research Institute (SIPRI) byla v loňském roce Saúdská Arábie největším odběratelem zbraní. S podílem na světovém trhu ve výši 13,2 % tak země předstihla více než dvojnásobně Austrálii a čtyřnásobně Velkou Británii. Loni v květnu například Saúdové uzavřeli s Američany smlouvu na nákup zbraní ve výši 110 miliard dolarů. K tomu lze připočíst dalších téměř 300 miliard dolarů v oblasti hospodářské spolupráce.

Saúdská Arábie se tím stala s osmnáctiprocentním podílem největším „nákupčím“ amerických zbraní na světě. Až daleko za ní skončila v pomyslném žebříčku Austrálie nebo Indie. Nejde přitom jen o loňský rok, ale období posledních pěti let. Významně se promítá saúdský import v oblasti zbraní také v rámci Evropské unie. Saúdská Arábie se tak v letech 2013 až 2017 podílela na nákupu britských zbraní ze 48,8 %.

Ekonomická síla Saúdské Arábie se však z pohledu evropských zemí projevuje ve všech hospodářských odvětvích. Mezi desítkou největších exportérů do Saúdské Arábie figuruje Německo, Itálie, Francie a Velká Británie, které tvoří asi 15 % z celkového podílu. Dalších deset procent potom zahrnuje zbytek členských států Evropské unie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…