Grémium ČSSD doporučilo svým poslancům jako ombudsmanku Šabatovou

31.01.2014 14:14

Grémium sociální demokracie dnes přijalo doporučení svému poslaneckému klubu, aby při hlasování o veřejném ochránci práv podpořil Annu Šabatovou. ČTK to řekla místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. Šabatová se o místo, na něž v prosinci rezignoval Pavel Varvařovský, uchází spolu se zástupcem ombudsmana Stanislavem Křečkem.

Grémium ČSSD doporučilo svým poslancům jako ombudsmanku Šabatovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Šabatovou, která byla v minulosti také zástupkyní veřejného ochránce práv, i Křečka nominovali nedávno senátoři. Křeček v tajné volbě získal 36 ze 64 odevzdaných hlasů, Šabatová o hlas více. Křečka nominoval také prezident Miloš Zeman.


Šabatová se o zvolení veřejnou ochránkyní práv uchází již potřetí. Před čtyřmi lety se dvakrát ucházela o místo po zesnulém Otakaru Motejlovi, kterému dělala zástupkyni. V červnu 2010 byla Senátem navržena na ombudsmanku spolu s předsedkyní Nejvyššího soudu Ivou Brožovou, sněmovna tehdy žádného z kandidátů nezvolila. V srpnu 2010 Šabatová prohrála v Senátu nominační souboj s bývalým ústavním soudcem Varvařovským a předsedou pražské židovské obce Františkem Bányaiem.

 
Exposlanec ČSSD Křeček loni získal podporu horní komory i při své kandidatuře na zástupce veřejného ochránce práv. Podobně jako nyní měl i nominaci od tehdejšího prezidenta Václava Klause. Křečka nyní do volby navrhl místopředseda horní komory Zdeněk Škromach (ČSSD), Šabatovou pak místopředseda senátorů ČSSD Miroslav Nenutil.


Posláním ombudsmana, jímž byl koncem roku 2000 na první šestileté období zvolen exministr spravedlnosti Otakar Motejl, je chránit občany před nečinností nebo špatným rozhodnutím orgánů státní správy. Pokud ombudsman zjistí, že konkrétní orgán pochybil, je v jeho pravomoci vyzvat jej k nápravě. Když se tak nestane, umožňuje mu zákon jako nejvyšší sankci zveřejnění případu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…