Greta v průšvihu, tohle na ní prasklo. Vážný problém má i šiřitel lži o Zemanově rakovině

11.01.2020 19:58

Páteční bezpečnostní chyba Facebooku způsobila, že bylo možné pomocí historie úprav příspěvků vysledovat, kdo spravuje konkrétní profily na této sociální síti. Nepříjemnost se dotkla mnoha osobností. Zjistilo se tak, kdo například píše příspěvky na profil amerického prezidenta Donalda Trumpa či kdo je skutečný autor příspěvků klimatické aktivistky Grety Thunbergové. Perné chvíle musel řešit i marketingový tým okolo premiéra Andreje Babiše. Největší problém by ovšem mohl mít především bývalý brněnský radní za hnutí Žít Brno Svatopluk Bartík, jenž je ve sporu s prezidentem Milošem Zemanem za svá slova, že hlavě státu před prezidentskými volbami mělo zbývat jen několik měsíců života. Ukázalo se totiž, že v možných pomluvách hlavy státu nadále pokračuje.

Greta v průšvihu, tohle na ní prasklo. Vážný problém má i šiřitel lži o Zemanově rakovině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Na chybu Facebooku musel zareagovat například tým spravující profil premiéra Andreje Babiše (ANO). Než Facebook chybu „vyřešil“ tím, že zamezil zobrazovat historii úprav, bylo totiž možné zjistit, že facebookový profil premiéra nespravuje pouze on sám či jeho marketingový poradce a jak sám Babiš tvrdí „génius sociálních sítí“ Marek Prchal, nýbrž i další lidé z tiskového odboru hnutí ANO a vlády. Babiš přitom opakovaně i prostřednictvím svých příspěvků tvrdí, že svá sáhodlouhá týdenní shrnutí píše samostatně.

Anketa

Prospěla existence TOP 09 české demokracii?

4%
96%
hlasovalo: 26425 lidí
Babišův marketingový tým se tedy rozhodl stránku předsedy vlády na Facebooku na tři hodiny zcela zablokovat. „Facebook má zjevně bezpečnostní chybu, na kterou jsme byli upozorněni. Dokud to neopraví, stránky zůstanou shozené,“ informoval v té souvislosti pro Deník N Prchal.

Po třech hodinách, kdy již chyba na sociální síti vymizela, se profil Andreje Babiše opět zviditelnil a přistál na něm příspěvek s pozdravem „Čau lidi“, typickým pro premiérova týdenní hlášení. Babiš se v něm dotazoval, zda se něco dělo během jeho nepřítomnosti na této sociální síti. „Čau lidi. Stalo se něco, co jsem tu nebyl?“ napsal.


Premiér Andrej Babiš ovšem nebyl jediným politikem, který se dostal do nepříjemnosti v souvislosti s touto chybou. Obdobně šlo zjistit, že ostatními lidmi je spravován i profil amerického prezidenta Donalda Trumpa. Spatřit tam kupříkladu šlo jméno Mika Hahna z prezidentova týmu.


Mnohem zajímavější zjištění však skrýval profil klimatické aktivistky Grety Thunbergové. Najevo vyšlo to, že její příspěvky na Facebooku za ni píše její otec Svante Thunberg.


A není jediným člověkem, který píše obsah facebookového profilu mladé aktivistky. Dalo se totiž zjistit, že příspěvky sem dodává i jistý muž pod jménem Adarsh Prathap.

Kromě prozrazení opravdových autorů výroků na sociálních sítí známých osobností přinesla chyba i možný problém pro bývalého radního za hnutí Žít Brno Svatopluka Bartíka. Na Bartíka, jenž je v soudním sporu s prezidentem Milošem Zemanem za dva roky starou pomluvu, že měl mít Zeman rakovinu a zbývalo mu údajně několik měsíců života, totiž chyba prozradila činnost, která mu může u soudu dosti uškodit. Bartík totiž psal příspěvky na stránce JUDr. Haszek MiLhal – ČSSD, která zesměšňuje politiky často včetně právě i prezidenta Miloše Zemana. S tím se přitom Bartík snaží domluvit na ukončení sporu a dříve se hlavě státu již i omluvil. Kromě omluvy Zeman po Bartíkovi požaduje pět milionů korun za to, že jej bývalý brněnský radní svou pomluvou poškodil v boji o jeho prezidentskou funkci.

Podle Zemanova advokáta Marka Nespaly Bartík poškodil nejen tehdejšího kandidáta na prezidenta, ale všechny voliče. Krom pomluvy upozornil, že došlo též k možnému poškození cizích práv.

A bez povšimnutí dále nezůstal Facebook hnutí Anonymous, jedné z nejznámější světových hackerských skupin. Její členové se na internetu snaží vystupovat zcela anonymně, nepotěšilo je tak zřejmě to, že si na faceboovém profilu přívrženců Anonymous lidé mohli lehce prohlédnout, kdo příspěvky přidává.



Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…