Grilování Michala Haška v ČT. Drtinová si šla tvrdě pro odpovědi

29.10.2013 19:35

Podle 1. místopředsedy ČSSD Michala Haška nedělní výzva předsednictva k rezignaci Bohuslava Sobotky vzešla z bouřlivého pětihodinového jednání po volbách, kdy sociální demokracie získala mnohem méně hlasů, než předpokládala. Zároveň zopakoval, že o žádné schůzce části vedení strany, jež měla proběhnout u prezidenta na lánském zámku, neví.

Grilování Michala Haška v ČT. Drtinová si šla tvrdě pro odpovědi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Hašek

Michal Hašek zdůraznil, že ČSSD „je svébytná strana“. Lánská schůzka je podle něj fáma, „schůzka se neuskutečnila". V sobotu večer se žádná schůzka (s prezidentem – pozn. PL) neuskutečnila.“ Rovněž odmítl, že by s prezidentem hovořil alespoň telefonicky, protože Miloš Zeman ani nevlastní mobilní telefon. Od voleb s ním poprvé mluvil až v pondělí na oslavě státního svátku, řekl. „Sociální demokracie se řídí z Lidového domu, ne z Pražského hradu ani z advokátní kanceláře,“ doplnil s narážkou na advokáta Pokorného, o němž se už dříve zmínil ve spojitosti s předsedou Sobotkou a privatizacemi státních majetků.

Usnesení předsednictva vyzývající Bohuslava Sobotku k rezignaci vzešlo podle přímého účastníka jednání Michala Haška z pera brněnského primátora Romana Onderky po bouřlivé diskusi reflektující výsledek voleb, zopakoval. Šlo o spontánní rozhodnutí sociální demokracie, neovlivněné zvenku, dodal.

Moderátorka Drtinová s odvoláním na rozhovor pro deník iDnes prohlásila, že plzeňský hejtman Milan Chovanec připustil, že se lánské schůzky účastnil. (Milan Chovanec po jednání poslaneckého klubu ČSSD uvedl, že dostal na schůzku v Lánech pozvánku od jednoho nejmenovaného sociální demokrata - pozn. redakce). Michal Hašek Danielu Drtinovou s otázkou opakovaně odkázal na hejtmana Chovance.

Podle místopředsedy Haška v celém sporu nejde o prezidenta Zemana či jednotlivé členy vedení strany, „ale o směřování a sílu ČSSD, aby Babiš netahal předsedu vlády na provázku“. Doplnil opět odkaz na advokátní kancelář Dr. Pokorného.

Podle Michala Haška je i nadále předseda Sobotka jediným kandidátem strany na premiéra. Pokud Bohuslava Sobotku ústřední výkonný výbor podpoří a jemu se následně podaří sestavit vládu, Michal Hašek je „připraven na sjezdu strany dát svou funkci k dispozici a obhajovat ji před delegáty“.

Dodal, že cílem nejsou osobní ambice, ale realizování co největšího podílu z programu ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…