Gross si položil otázku: Chci skončit jako blbeček? A tady je odpověď

02.12.2014 22:41

Stanislavu Grossovi byl věnován další díl z cyklu Expremiéři, který vysílá Česká televize. Nejmladší bývalý předseda české vlády, jenž zastával tento post mezi lety 2004 až 2005, je v současné době vážně nemocný. V pořadu zaznělo, že je to velmi falešný člověk a sám Gross na kameru nevyloučil, že nevyužil působení v politice i k osobnímu obohacení.

Gross si položil otázku: Chci skončit jako blbeček? A tady je odpověď
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ex-premiér Stanislav Gross

„Žiju životem normálního člověka," zaznělo z jeho úst hned v úvodu. Po odchodu z politiky se věnoval advokacii, koníčkům a rodině. Následovaly záběry, kde stál sám Gross pod kdysi slavným billboardem s jeho fotkou a nápisem: Myslím to upřímně. „Že má ještě tu drzost se tu takhle projevovat," zaznělo od kolemjdoucího. „Je to falešný člověk," zaznělo od jedné z paní. Zazněl však i pochvalný hlas postaršího pána. „Já mu fandím, protože se dokázal vypracovat," řekl jasně.

Sám nejlíp vím, co jsem udělal špatně

Sám expremiér k tomu poznamenal, že se necítil v politice úplně komfortně, protože věřil po čtení Foglarových a jiných knížek v sílu přátelství, ale později zjistil, že v politice je mnohdy třeba mít se na pozoru i před nejbližšími spolupracovníky. Stejně tak zdůraznil, že se v politice vždy neřídil ideály, které jsou zachyceny ve Foglarových knihách. „Musíte přistoupit na určité hry, občas musíte dělat, že o něčem nevíte, i když víte," prozradil.

V pořadu také zazněla zásadní otázka. Využil jste někdy v politice práce k vlastnímu obohacení? „Kdybych byl v politice, tak bych musel říct, že rozhodně ne, ale takhle je to složitější. Kontakty a vazby, které jsem získal za patnáct let v politice, tak úplně nezahodím," podotkl. „Já jsem samozřejmě byl politikem relativně mladým a věděl jsem, že politiku nebudu dělat do konce života," pokračoval expremiér.

Svých kontaktů a informací následně využil i v „obchodu snů", který mu finančně značně pomohl. Bránil se však tím, že splnil minimální etické standardy v podobě zákonných norem. Z jeho úst také zaznělo, že nechtěl skončit jako blbeček. Prý se ale nehodlá před veřejností obhajovat, protože sám nejlíp ví, co udělal špatně, a až přijde jeho čas, bude se zpovídat autoritě nejvyšší.

Omlouvám se

„Hodně lidí jsem zklamal a chtěl bych se jim omluvit. Vám všem, kteří jste ve mě vkládali důvěru a které jsem zklamal, se omlouvám," řekl Gross v závěru pořadu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…