Gruzie žaluje svého exprezidenta, momentálně dělajícího reformy na Ukrajině. Zpronevěřil prý miliony dolarů

31.10.2015 20:57

Gruzie chce zbavit občanství svého bývalého prezidenta Michaila Saakašviliho. Vůdce země v čase války s Ruskem v roce 2008 již nějakou dobu žije na Ukrajině, kde působí jako oblastní gubernátor v Oděse. Zároveň jej trestně stíhá pro zpronevěru v řádu milionů dolarů.

Gruzie žaluje svého exprezidenta, momentálně dělajícího reformy na Ukrajině. Zpronevěřil prý miliony dolarů
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Michail Saakašvili byl prezidentem Gruzie do roku 2013, před dvěma lety se však po vítězství opozice uchýlil na Ukrajinu. Tam působil nejprve jako poradce kyjevské vlády, a později dostal do správy Oděskou oblast, kde působí jako gubernátor a několikrát již naznačil ambice i na celostátní politiku.

Gruzínská vláda, ustavená ze Saakašviliho někdejší opozice, nemůže exprezidentovi přijít na jméno. Zejména proto, že zemi opustil ihned po inauguraci svého nástupce a ve světě ji prezentuje jako diktaturu a satelitní režim Ruska. Orgány činné v trestním řízení se však o exprezidenta zajímají také proto, že podle nich zpronevěřil pro osobní účely přibližně pět milionů dolarů ze státního rozpočtu.

Po Saakašvilim Gruzie vyhlásila mezinárodní pátrání, s Ukrajinou však nemá dohodu o vydávání zadržených.  Když proto byla vládě v Tbilisi potvrzena informace, že bývalý prezident již má ukrajinské občanství, zahájila řízení ke zbavení občanství gruzínského.

Saakašvili reagoval slovy, že současná vláda v Tbilisi z něj má strach, a tímto administrativním krokem mu chce zamezit v účasti v dalších volbách. Navíc si myslí, že gruzínská vláda, výrazně více proruská, než byla ta jeho, nejedná samostatně. „Je to všechno práce Bidziny Ivanišvili,“ zmínil zakladatele vládnoucí koalice Gruzínský sen.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…