Grygárek obviněn. Další na řadě mohou být Martinec a Janoušek

12.12.2013 7:36

Je podezření, že Libor Grygárek svou nečinností zabránil zahájení trestního stíhání proti pražskému lobbistovi Romanu Janouškovi. Dnešní Právo uvádí, že podle žalobce Petra Šeredy je možné, že tak učinil z přátelských vztahů. Podle bývalého náměstka pražských vrchních žalobců Grygárka je obvinění vykonstruované a smyšlené. Obviněni podle některých zdrojů Mf Dnes mohou být i Martinec a Janoušek.

Grygárek obviněn. Další na řadě mohou být Martinec a Janoušek
Foto: repro ČT, tan
Popisek: JUDr. Libor Grygárek

„Obvinění je zcela nepravdivé a nepodložené. Tvrzení v něm obsažená nemají oporu v opatřených důkazech a vycházejí jen z uměle vytvořených vykonstruovaných hypotéz, když jsou dokonce vnitřně rozporná. Obhajovat se ale budu standardně v rámci trestního řízení, a ne cestou tisku,“ napsal Právu v sms Grygárek.

Lobbistu Romana Janouška švýcarské úřady před pěti lety podezřívaly z praní špinavých peněz. Podle informací Práva měl Grygárek svou nečinností zabránit zahájení trestního řízení proti Janouškovi a sám je proto nyní stíhán za zneužití pravomoci úřední osoby.

Grygárek kryl Janouška z důvodu přátelských vztahů

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu prý už od ledna 2012 prověřuje podezření, že Grygárek mohl být napojen na Janouška, ale i na Ivo Rittiga nebo Tomáše Hrdličku z ODS a jiných. Právo uvádí, že se často hovořilo o četných kontaktech Grygárka s Janouškem, a to i v době, kdy vrchní žalobci řešili pět případů vztahujícím se právě k Janouškovi. Grygárek to však popírá.

„K dotyčné osobě (Janouškovi) přišly informace o možném podezření z trestné činnosti v rámci žádosti o právní pomoc ze Švýcarska. Jde o to, že Grygárek nekonal tak, jak měl. Je podezření, že tak učinil z důvodu přátelských vztahů s touto osobou,“ řekl Právu mimo jiné šéf odboru závažné hospodářské kriminality olomouckého státního zastupitelství Petr Šereda.

Obvinění přišlo šest měsíců poté, co policie obvinila několik osob v kauze okolo šéfky kabinetu Petra Nečase Jany Nagyové (nyní již Nečasové). Libor Grygárek odešel od žalobců v polovině loňského roku. Nyní působí v advokacii.

Obviněni mohou být i Martinec a Janoušek

Podle informací Práva i Mf Dnes se vyšetřovatelé zajímají i o bývalého ředitele protikorupční policie Tomáše Martince. I on prý k dotazu Švýcarů napsal, že Janoušek není z ničeho podezřelý. Mf Dnes uvádí, že podle olomouckých žalobců měli okamžitě poté, co dostali informace o zabavených penězích v Ženevě, spustit akci i v Česku.

Podle Mf Dnes se vyšetřovatelé domnívají, že šlo o důmyslný systém na zametení kauz. „Indicie směřují k dalším věcem. Ale je strašně prokázat, že někdo úmyslně nekonal,“ cituje svůj zdroj Mf Dnes. Vyšetřovatelé prý naznačují, že by brzy mohli obvinit i Janouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…