Gubernátor Oděsy Saakašvili: Václav Havel byl posledním velkým dobrým lídrem ve východní Evropě

29.07.2016 23:36

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a ukrajinský gubernátor Michail Saakašvili se v pátečních Událostech, komentářích České televize vyjádřili k blížící se konečné bitvě o Bílý dům mezi Donaldem Trumpem a Hillary Clintonovou. Saakašvili se věnoval také aktuální situaci na Ukrajině a vztahům s Ruskem.

Gubernátor Oděsy Saakašvili: Václav Havel byl posledním velkým dobrým lídrem ve východní Evropě
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Někdejší velvyslanec České republiky v USA Michael Žantovský okomentoval nadcházející prezidentské klání. Bude to klání do značné míry přelomové, protože se v něm utkají první žena v historii nominovaná Demokratickou stranou Hillary Clintonová s miliardářem Donaldem Trumpem. Politický zápas bezesporu ovlivní fakt, že Clintonová je po mnoha letech v politice už hodně okoukaná. Donald Trump zase svými kontroverzními výroky štěpí Republikánskou stranu, čímž do jisté míry oslabuje své šance na vítězství. Partnerství Donalda Trumpa a republikánů je spíše sňatkem z rozumu. Oba politici mají řadu negativ.

Čeká nás ostrá kampaň

„Znamená to, že bude ostrá negativní kampaň. Od Donalda Trumpa se něco takového očekává a Hillary Clintonová na to bude muset reagovat,“ konstatoval Žantovský. „Donald Trump používá jazyk, který je v americké politice a vůbec v běžné mainstreamové politice nezvyklý až vulgární,“ poznamenal host.

Ale když odhlédneme od těch vulgarit, tak Trump podle Žantovského např. ve vztahu k NATO neřekl nic jiného, než říkají jiní američtí politici, totiž že Evropa nedělá dost pro svou obranu a klade břímě vlastní obrany do značné míry na Spojené státy.

Pár slov poznamenal i na adresu analytika Petra Robejška, který ve čtvrtečních Událostech, komentářích konstatoval, že je třeba více zohledňovat to, co si myslí obyčejní lidé. Tím sice nezavrhnul  akademické debaty např. o terorismu, ale zdůraznil, že patří toliko na akademickou půdu. Žantovský tento pohled na věc zpochybnil a přílišné zjednodušování problémů dneška označil za nebezpečné. 

„Politici jako pan Fico nebo komentátoři jako pan Robejšek vycházejí z toho, co chtějí lidé slyšet,“ posteskl si. To však podle Žantovského nic nemění na tom, že pocit bezpečí u Evropanů v posledních měsících oslabil a politici na to musí reagovat.

Poslední dobrý lídr ve východní Evropě byl Václav Havel, soudí Saakašvili  

Nejen k americkým prezidentským volbám se vyjádřil i gruzínský exprezident a současný gubernátor ukrajinské Oděsy Michail Saakašvili.

„Já znám Trumpa, on několikrát přijel do Gruzie. Pokaždé říkal něco jiného. On se soustředí na jiné věci a v těch je dobrý. Já jsem od počátku říkal: nepodceňujte ho, on má své dobré a své špatné stránky, ale dnes ho už všichni berou vážně. Problém Spojených států je ale v tom, že tam chybí dobří lídři, tak lidé vybírají alespoň špatné lídry,“ varoval Saakašvili.

V Evropě je to prý v podstatě stejné. I zde vládnou evropští lídři, kteří se drží politické korektnosti a jsou velmi opatrní a velmi průměrní. „Václav Havel byl posledním velkým dobrým lídrem ve východní Evropě,“ poznamenal dále.

Tvrdá slova padla z úst politika na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina. „Každý den tu máme nové mrtvé, každý den tu máme nové zraněné. Ty boje pokračují a Putin na to bude dál tlačit. Jemu se nepodařilo dosáhnout základního cíle. Jemu se nepodařilo vytvořit pozemní koridor na Krym, nepodařilo se mu zcela ovládnout Donbas a nepodařilo se mu dostat se až do Kyjeva. Kyjev je pro Putina matka všech ruských měst, proto chce získat Kyjev,“ popsal přetrvávající situaci ve vztahu Ruska a Ukrajiny host.

Mírný optimismus v případě Ukrajiny

Když popisoval, jak je na tom samotná Ukrajina, volil gebernátor Oděsy mírně optimistická slova. „Podívejte se, Ukrajina měla dvě revoluce a lidé očekávali nějaké změny. A po té první revoluci se to prostě nepovedlo. A myslím, že je tu řada lidí, kteří si myslí, že se to nepovedlo ani po té druhé revoluci. Ale myslím, že se změnilo to, že tu teď máme novou generaci mladých politiků, kteří mění svou zemi,“ ocenil.

Nové na Ukrajině existuje úřad bojující proti korupci a další menší úřady, které s korupcí bojují. Saakašvili chce Ukrajině pomoci ve snaze obrodit se. „Pořád se celkově bojím o Ukrajinu, protože dokud Ukrajina nepřistoupí k reformám, tak jí bude stále možné destabilizovat,“ upozornil.

Nakonec okomentoval vlnu teroristických útoků v Evropě. Saakašvili je toho názoru, že Evropa musí v současné situaci jednat rozhodněji. „Byrokracie je největším spojencem teroristů,“ uzavřel své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…