Gubernátor Oděsy Saakašvili se naštval: Je to tu samá korupce, budeme vymetat

25.07.2016 15:54

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili je známým bojovníkem proti korupci. V současnosti působí jako guvernér Oděsy na Ukrajině, kam jej dosadil prezident Petro Porošenko. Saakašvili Oděsu přirovnává k Chicagu za časů gangstera Al Capona a dochází mu nervy se všudypřítomnou korupcí a organizovaným zločinem. Podle agentury AP má dobrou výchozí pozici stát se ukrajinským premiérem, Saakašvili však údajně o vysokou politiku nemá zájem.

Gubernátor Oděsy Saakašvili se naštval: Je to tu samá korupce, budeme vymetat
Foto: ČT
Popisek: Gruzínský exprezident Michail Saakašvili

Oděsa je proslulá tím, že se jedná o místo prorostlé korupcí a organizovaným zločinem, a proto se Saakašvili zdál jako správná volba. Oděský guvernér ve snaze korupci potlačit postupuje výjimečně tvrdě.

„Myslím, že Ukrajincům pomalu dochází trpělivost,“ řekl bývalý gruzínský prezident ve své nové improvizované kanceláři ve stanu u dálnice směrem do Rumunska. „Tenhle zkorumpovaný systém nemůže dále pokračovat,“ dodal. Nad hlavou mu přitom vlály vlajky Ukrajiny a Evropské unie.

Stan si postavil ve snaze upozornit na tragický stav zmíněné dálnice a jako „vyjádření své frustrace z překážek, kterým čelí ve snaze vyčistit tento nechvalně proslulý region od korupce“, a posunout tak Ukrajinu blíže k EU. Snažil se tak přinutit vládu, aby dodala slíbené peníze na opravu dálnice. Dostalo se mu totiž pouhých deseti procent částky, kterou údajně vláda poslala.

Jako příklad situace, kterou se Saakašvili snaží zvrátit, slouží nedávno opuštěný projekt estonského podnikatele Marcela Vichmanna. Ten chtěl vystavět 12 kilometrů dlouhou promenádu v přímořském letovisku Zatoka. Někdo mu však ukradl stavební povolení, následně zaútočil na jeho právníka a posléze se zastupitelstvo rozhodlo odstoupit od smlouvy. „Možná zvítězíme u soudu, ale nemáme jak odolávat zločinným strukturám,“ okomentoval situaci Vichmann.

Celý text zde

Jedním z největších Saakašviliho protivníků se zdá být starosta Oděsy Gennadij Trukhanov, který byl členem strany bývalého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče. Zároveň také figuroval v kauze Panama Papers, kde na jeho jméno bylo registrováno přes 20 společností a Trukhanov byl veden jako ruský občan. To však popírá. Přesto jsou jeho firmy nejčastějšími vítězi veřejných zakázek.

Saakašvili je tak stále více frustrován svým zdánlivě marným bojem proti korupci na krajské úrovni. Dokonce tak, že se přidal na stranu kritiků současného prezidenta Porošenka a volá po předčasných parlamentních volbách.

„Nedokážu si představit situaci, ve které by parlament a oligarchové, kteří drží zemi jako rukojmí, vydrželi u moci další tři roky,“ řekl Saakašvili. „Jakýkoliv progresivní zákon, týkající se cla, daňových reforem, místní samosprávy či boje proti korupci, je okamžitě pozastaven.“

Saakašvili tak vytvořil vlastní hnutí, které rychle nabírá na oblibě. Mezi jeho stoupenci jsou mnozí lidé z více než dvaceti skupin, které se podílely na protestech v roce 2014. Guvernér však tvrdí, že nechce vytvořit politickou stranu.

„Nemám žádné nároky na specifické politické struktury, cítím však urgentní potřebu podpořit mladé lidi ve změně politických elit,“ řekl. „Bez toho se Ukrajina nemůže posunout kupředu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…