Guma, Chachar, Pan Klystýr a Xena. Posvítili jsme si na senátní nabídku v okrese na severu

06.08.2016 16:14

S blížícími se komunálními a senátními volbami se stále více poodhalují kandidátky jednotlivých partají. Jak už tomu bývá, v regionech s vysokou nezaměstnaností, jež sužující i problémy v soužití, se na kandidátkách často objevují nepřehlédnutelné typy lidí s politickými ambicemi. Zářným příkladem může být Mostecko. V politice zběhlí lidé tak mohou tamní kandidátku pojmenovat ve zkratce lakonicky: Guma, chachar, pan Klystýr a Xena.

Guma, Chachar, Pan Klystýr a Xena. Posvítili jsme si na senátní nabídku v okrese na severu
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Gumou je přezdíván ještě z dob své hokejové kariéry bývalý poslanec ČSSD Jiří Šlégr. Pro vítěze olympiády v Naganu Jiřího Šlégra to bude jeho další pokus o návrat do vysoké politiky.V Poslanecké sněmovně toho příliš nenamluvil, začal jako poslanec za ČSSD, poté odešel s Jiřím Paroubkem do jeho nové strany LEV21 a nakonec do Sněmovny hodil, řečeno sportovní terminologií, ručník. Šlégr působí jako manažer v hokejovém Litvínově, a jeho další metou je tedy Senát, přestože se dříve nechával slyšet, že jej politika příliš nebaví.

Kandidatura Šlégra poukazuje na personální vyprázdněnost mostecké ČSSD a sázku na volbu známé osobnosti, která se jako zákonodárce-myslitel příliš neprosazovala. Šlégr byl nakonec jediným kandidátem, o kterém mostecká ČSSD rozhodovala. Šlégr bude za ČSSD podle krajského předsedy Miroslava Andrta kandidovat jako nezávislý.

My jsme ten správnej tým. Jiří Šlégr s Michalem Davidem na mítinku ještě v barvách ČSSD

„Prošel nějakým ponaučením z předchozí etapy a myslíme si, že je to člověk přijatelný pro širší spektrum lidí. Velmi aktivně působí ve sportovním prostředí a chce se té problematice dále věnovat,“ řekl už dříve Andrt. Což bude pro Senát, který má být pomyslnou pojistkou demokracie, jistě velmi přínosný člen. Zaznamenáníhodný je například Šlégrův výrok z roku 2009, kdy kandidoval za sociální demokracii do Sněmovny. Šlégr tehdy uvedl, že se jej v rozhovorech na internetu lidé ptají, jestli nedostal pukem do hlavy. „Říkám: Nedostal. Vybral jsem si sám a o své volbě nepochybuji.“ Nejspíš proto v roce 2013 to nečekaně položil.

V abecedním výčtu přezdívek kandidátů ale začíná přituhovat. Chacharem je míněn někdejší olympijský vítěz z Moskvy ve vzpírání, který má s mosteckým regionem pramálo společného, Ota Zaremba. Ten kandiduje za krajně pravicovou Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Ta, mimochodem, překvapivě spojila síly do podzimních krajských voleb s Národními socialisty – LEV21. Lídrem jejich kandidátky je předseda DSSS Tomáš Vandas, a na druhém místě kandiduje politicky nezničitelný místopředseda národních socialistů Petr Benda z Teplic. Ale zpět k Zarembovi, ten nemá na Mostecku trvalé bydliště, což ale pro senátní volby není bezpodmínečně nutné. Podle Tomáše Vandase má Zaremba k severním Čechám blízko, protože je z Moravskoslezského kraje, který má podobné problémy, například nezaměstnanost a útlum hornictví. Také Zaremba staví na sportovním programu. Například loňské mistrovství světa v hokeji, odehrávající se v České republice, komentoval následovně:

„Opět budeme po českých a moravských ulicích vídat rozjařené spoluobčany s trikolorami na tvářích a zahalené ve státní vlajce. Po dobu čtrnácti dnů budeme zažívat vlastenectví v ulicích. Bohužel toto vlastenectví u drtivé většiny lidí končí závěrečným hvizdem rozhodčího v posledním zápase reprezentace. Pokud vyhrajeme zlato, tak se fandí ještě do rána, a když ne, tak vše končí okamžitě. Pro celou republiku by bylo dobré, aby nám ona hokejová národní pospolitost a vlastenectví alespoň trochu vydržely do ostatních všedních pracovních dnů. Co by nám ale mělo rozhodně vydržet i po skončení šampionátu je smysl pro fair hru, nasazení a boj za vítězství do poslední minuty.“

Slova o fair play ze Zarembových úst neznějí zrovna nejupřímněji. Byl to on, kdo za své kariéry tvrdě dopoval, budiž mu přičteno k dobru, že se k tomu přiznal. „V Moskvě se dělaly přísné antidopingové testy, takže k odběrům mě poslali hned po rozhodujícím vítězství. S tím ale počítali i naši trenéři a lékaři se skvělou laboratoří, takže každý sportovec musel prášky vysadit určitý čas před velkými závody. U mě to dělalo asi sedmnáct dnů, úplnou jistotu jsem měl po dvaceti dnech. Nejhorší byly injekce, ty bylo třeba vysadit už tři měsíce před turnajem,“ řekl v roce 2012 například časopisu Týden.

Dalším kandidátem, s ne nepodobným vzezřením, je nepříliš známý herec, realitní makléř, zakladatel Válečného muzea Sudety (kdysi obhajující tzv. osvětimskou lež) a milovník klystýru Jiří Maria Sieber. Ostatně s klystýry se dostal i do Show Jana Krause. Sieber kandiduje za svérázné nahnědlé politické hnutí Řád národa.

O svých klystýrech hovoří s láskou. „Tato sbírka klystýrů je oficiální největší sbírkou v České republice. Všichni známe památnou Švejkovu větu: ‚Nešetři mne, pamatuj na svou přísahu. I kdyby zde ležel tvůj otec nebo vlastní bratr, dej jim klystýr, aniž bys mrkl okem. Mysli si, že na takových klystýrech stojí Rakousko, a vítězství je naše.‘ ...  ‚Dobře, klystýr dostanete ještě na cestu,‘ rozhodl doktor Grünstein, ‚abyste si nestěžoval, že jsme vás tady neléčili.‘ – To však byl klystýr z chininu, který se vypil a dotyčný se posral. Běžná hydrocolon terapie – klystýr – se používá na pročištění tlustého střeva a zavádí se hadičkou do zadku. Do nádoby se dá voda a otočením kohoutku se voda dostane do tlustého střeva. Nádoba musí být výš než zadek, jinak by to teklo obráceně. Pro lepší využití klystýru babičky doporučovaly nastrouhat mýdlo s jelenem, rozpustit v teplé vodě a nádobu na klystýr zvednout vysoko nad zadek, aby mýdlová voda rychle vklouzla do střev. Doporučuje se provádět klystýr v blízkosti záchoda, protože to bývá často velký fofr, tak aby to dotyčný stihnul a neměl bláto na hřišti. Pokud vlastníte nějakou nádobu na klystýr, kterou ještě nemám, rád jí od Vás odkoupím,“ stojí na Sieberových webových stránkách.

„Místní problematiku velice dobře znám a jelikož 25 let pracuji v realitách a bytech, chtěl bych se zaměřit především na oblast bydlení, zneužívání sociálních dávek a cikánskou problematiku, aby se z Mostecka nestalo Chanovsko. Jsem připraven s Vámi diskutovat o jakékoliv problematice a zásadně mluvím pravdu,“ snaží se přesvědčit voliče Sieber. Opravdu nelže, mostecký soud musel před časem řešit případ, kdy údajně na několik hodin schválně zamkl rodinu s malými dětmi v přízemním bytě. Tímto svérázným způsobem chtěl údajně zatočit s neplatiči nájemného, kteří se nechtěli vystěhovat. Nájemníci byli v nouzi donuceni přepilovat mříže na balkoně, aby mohli vyzvednout ze školy své děti, z nichž jedno je postižené. „To nemá logiku, proč bych je v bytě zamykal, když jsem potřeboval, aby byt opustili? Hlídal jsem za dveřmi, aby ten byt nevykradli, což se často u nepřizpůsobivých lidí stává, že odcházejí i s vanou a kuchyňskou linkou. Ven mohli dveřmi, ale zpátky do bytu už bych je nepustil. Nevěděl jsem, že u bytu je zamřížovaný balkón a že oni přeřezali zábradlí na balkóně a lezli ven a dovnitř přes balkón,“ vyjádřil se ke kauze v roce 2011 Sieber.

Profily ostatních kandidátů jsou už o notný kus nudnější. Mandát bude obhajovat lékařka a whistleblowerka Alena Dernerová jako nezávislá za Severočeši.cz. Té se kvůli její vizáži a neohroženosti, se kterou otevírá lokální i jiné kauzy přezdívá Xena. Do okolí jejích blízkých spolupracovníků patří bývalý elitní detektiv Karel Tichý, s jehož přispěním vznikly filmy o mafiánech Františku Mrázkovi či Radovanu Krejčířovi. Klání pak doplní například ředitelka 7. základní školy v Mostě Libuše Hrdinová, Dernerové pak bude konkurovat její bývalý nadřízený, primář dětského oddělení mostecké nemocnice Jiří Biolek, kterého nominovali Starostové a nezávislí (STAN). Posledním uchazečem o senátní křeslo je pak Josef Nétek za KSČM. Ten už se boje o Senát zúčastnil před šesti lety, jeho kandidatura ovšem tehdy zůstala voliči oslyšena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…