Guvernér ČNB Singer si loni vydělal 3,5 milionu korun

27.03.2014 14:02

Miroslav Singer si ve funkci guvernéra České národní banky za loňský rok vydělal 3,47 milionu korun čistého. Oproti předešlému roku to je ale o 224 tisíc korun méně. Pohoršila mu nová solidární daň pro zaměstnance s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně.

Guvernér ČNB Singer si loni vydělal 3,5 milionu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Hrubá mzda totiž Singerovi v porovnání s loňskem vzrostla téměř o 239 tisíc korun na 4,8 milionu korun za rok. V hrubém si polepšili i ostatní členové bankovní rady, přesto se také jich dotkla nově zavedená sedmiprocentní daň. Vyplývá to z roční zprávy o výsledku hospodaření ČNB za loňský rok, kterou centrální banka zveřejnila na webových stránkách.

Ze zprávy rovněž vyplývá, že celkové mzdové náklady loni centrální bance stouply téměř o čtyři procenta na 875 milionů korun. Zaměstnanecké benefity činily 53 milionů korun.

ČNB, která ke konci roku 2013 měla 1 380 zaměstnanců, loni výrazně zvýšila zisk díky devizovým intervencím proti silné koruně. A dnes bankovní rada opět rozhodla ponechat úrokové sazby na historických minimech a pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR. Informoval o tom mluvčí centrální banky Marek Petruš.

Úrokové sazby drží centrální banka na historicky nejnižší úrovni již téměř rok a půl. Základní úroková sazba tak činí 0,05 procenta. K devizovým intervencím kvůli hrozbě deflace přistoupila rada loni 7. listopadu. Hlavní přínos intervencí vidí ČNB v udržení a tvorbě nových pracovních míst a zabránění ztrátám u hrubého domácího produktu, které by byly větší v případě deflace. Její krok kritizovala řada ekonomů, podnikatelů, prezident Miloš Zeman i jeho předchůdce Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…