Guvernér ČNB poskytl rozhovor: O uprchlících, ekonomice USA i zlatu

18.08.2015 21:26

Šéfredaktor Czechfreepress.cz Miro Suja vedl rozhovor s guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem. Ptal se na uprchlickou krizi, na možnost, že by americký dolar už nebyl světovou rezervní měnou, a proč se ČNB v minulosti zbavovala zlata.

Guvernér ČNB poskytl rozhovor: O uprchlících, ekonomice USA i zlatu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Česká národní banka si vysloužila pozornost svým rozhodnutím z podzimu 2013, když oslabila korunu. V rozhovoru pro Dotazník Debatního klubu Singer naznačil, že takováto intervence může pokračovat i po roce 2016. „To je určitě možný scénář,“ poznamenal.

Velmi stručně se vyjádřil i k tomu, kolik uprchlíků může Česká republika přijmout z ekonomického hlediska. „To není otázka pro šéfa centrální banky,“ konstatoval. Podstatně obsáhleji se ovšem vyjádřil k tomu, proč ČNB v roce 1998 rozprodala většinu zlata, které držela, 57 tun.

„Centrálních bank jako my je celá řada: z těch pro nás srovnatelnějších nebo zajímavějších zemí mají pouze řádově procentní podíly zlata ve svých rezervách třeba Švédsko, Švýcarsko, Japonsko, Kanada, Polsko, Austrálie nebo Dánsko. Zlato není okamžitě použitelný zdroj likvidity a pro roli uchovatele hodnoty jeho cena moc fluktuuje. Navíc jsme ho ve skutečnosti z hlediska objemu našich rezerv ani předtím moc neměli. Kdyby ho naši předchůdci neprodali, dnes bychom v něm stejně měli méně než 4 % rezerv,“ uvedl Singer.

Naproti tomu zmínil, že banka drží v rezervách i neevropské směnitelné měny. Čínská měna taková není, v jejím případě chybí volný pohyb kapitálu. Přesto by se měla Česká republika více zajímat o projekt Asijské infrastrukturní investiční banky. Za určitých okolností by ČR měla vážně zvážit připojení se k tomuto projektu.

To však neznamená, že by končila éra amerického dolaru jako světové rezervní měny. Dnes prý vidíme spíše opačný trend.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…