Guvernér Rusnok dostal mezinárodní cenu. Za hladké skončení intervencí

15.10.2017 16:43

Guvernér České národní Banky Jiří Rusnok se dočkal mezinárodního ocenění za to, jak hladce dokázal ukončit několik let běžící režim umělého oslabování koruny. Informovala o tom Česká národní banka a zprávu převzala např. ČTK. Ocenění si Rusnok převzal osobně ve Washingtonu.

Guvernér Rusnok dostal mezinárodní cenu. Za hladké skončení intervencí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Magazín GlobalMarkets, oficiální časopis výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, udělil ocenění guvernérovi České národní banky za to, jak hladce se mu podařilo opustit režim umělého oslabování koruny. Kromě toho však také Magazín ocenil důraz ČNB na stabilitu měny.

„Cenu chápu jako výraz uznání za to, že jsme transparentně avizovaným ukončením režimu devizových intervencí navázali na unikátní práci předchozí bankovní rady. Považuji to za dodatečné uznání naší neortodoxní měnové politiky, za kterou se na nás doma často snášela kritika. Je to vyznamenání nejen pro bankovní radu, ale pro celý odborný aparát ČNB. Zvolit vhodnou podobu a načasovat ukončení kurzového závazku totiž nebylo o nic jednodušší než jej zavést. Věřím, že kromě politiky měnové si tato instituce i díky politice finanční stability udrží reputaci jedné z nejprogresivnějších centrálních bank světa, která se, je-li to třeba, nebojí jít proti proudu,“ shrnul své dojmy guvernér Jiří Rusnok, který si dnes cenu ve Washingtonu osobně převzal.

Celou zprávu naleznete zde.

Česká národní banka přistoupila k oslabení koruny na hranici 27 korun za euro na podzim 2013 ve snaze oživit churavějící ekonomiku. Nad hranici 27 korun za euro ČNB pustila naši měnu až v dubnu 2017. Vystoupení z tohoto intervenčního režimu nepřineslo žádné otřesy.

Odborový předák Josef Středula, předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) k tomuto ocenění v Otázkách Václava Moravce v České televizi prohlásil, že ČNB k tomuto oslabení koruny vůbec neměla přistupovat. A pokud se nám dnes zdá, že zakončení intervenčního režimu bylo poklidné, možná se podle odborového předáka radujeme předčasně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…