Gymnazisté masivně kradou a podvádějí, zjistil průzkum

31.05.2016 6:47

Téměř každý pátý gymnazista ve věku 16 let přiznává, že někdy kradl v obchodě. Každý čtvrtý ve věku 12 let zfalšoval podpis rodičů. Ukázala to studie psychologů z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, jež se soustředila na osobnostní rysy mládeže. Výsledky přinesly dnešní Lidové noviny.

Gymnazisté masivně kradou a podvádějí, zjistil průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti na galerii pro hosty v poslanecké sněmovně

Během jednoho roku odborníci otestovali 4120 studentů gymnázií ve věku od 11 do 19 let z celého Česka. Jak uvádí, rozdíly mezi chováním dívek a chlapců téměř nejsou, zato jsou mezi chováním studentů nižších a vyšších ročníků gymnázií. Podle Martina Dolejše z Filozofické fakulty olomoucké univerzity je to dáno tím, že zhruba do 13 let je pro děti důležitý učitel, odměna, rodič. Pak však dochází ke změně orientace na vrstevníky. 

Například záškoláctví přiznalo 30 procent studentů ve věku 16 let. Polovina z nich také zfalšovala někdy podpis rodičů. Problémy s policií přiznala čtyři procenta třináctiletých a deset procent osmnáctiletých. Čtrnáct procent studentů ve věku 14 let přiznalo odcizení peněz. Výzkum byl zaměřen i na alkohol a marihuanu. Zhruba polovina patnáctiletých a téměř tři čtvrtiny sedmnáctiletých gymnazistů odpověděly, že v posledních třiceti dnech alkohol konzumovali. Každý třetí student ve věku 16 let pak přiznal kouření marihuany.

„Je alarmující, že ačkoliv je u nás pití alkoholu do 18 let zákonem zakázáno, kladně na tuto otázku odpovědělo 74 procent sedmnáctiletých dotazovaných. Ještě více znepokojující je to, že na stejný dotaz kladně odpoví téměř polovina patnáctiletých a u dvanáctiletých je to každý pátý student gymnázia,“ sdělil Dolejš. Podle něj je v této souvislosti důležité si odpovědět na otázku, jak k alkoholu, k cigaretám, jež mladiství také přiznávají, a marihuaně, přicházejí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…