H.A.V.E.L 17. I takovou stranu můžete letos volit. Pokud netušíte, co je zač, seznamte se

18.09.2017 22:11

Do letošních sněmovních voleb se přihlásilo celkem 31 politických stran a hnutí. Server iRozhlas.cz si vytkl za cíl vyzpovídat lídry všech registrovaných uskupení. Za mikrofon zasedl také lídr politického hnutí Unie H.A.V.E.L. 17 Vladimír Havel Šedivý, který své uskupení představil svérázným způsobem.

H.A.V.E.L 17. I takovou stranu můžete letos volit. Pokud netušíte, co je zač, seznamte se
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Pokud jde o českou ekonomiku, volných pracovních míst je podle Havla dost a je škoda, že se některým lidem nechce pracovat. „Chtělo by to snížit dávky lidem, kterým se nechce pracovat. Ono jich je poměrně dost,“ podotkl Havel. Zasazoval by se třeba za budování koridorů pro rychlovlaky, díky kterým by se lidé dostali snáz do zaměstnání. „Dnes jsou lidé líní dojíždět do práce,“ prohlásil host.  

Kromě toho by se pokoušel udržet české lékaře v Česku, jen si podle svých vlastních slov není jistý, jak. Pomohlo by třeba zavedení školného, zeptal se moderátor Vladimír Kroc. „Když bych řekl, že jo, tak to zní divně, ale když zase ne, tak je to složitý. Já bych byl nejraději, kdyby bylo všechno zadarmo,“ shrnul Havel.

Nepřizpůsobiví občané? Já bych se s nimi moc nemazlil

Posléze přeskočil na téma nepřizpůsobivých občanů. „Já bych se s nimi nemazlil moc. Dám takový příklad, jak to bylo – i když jsem komunista nikdy nebyl, nejsem a nebudu – ale jak to bylo za komunismu? Tam i cikáni pracovali, kdo nepracoval a živil se nekalým způsobem, šel za mříže. Tak nechci, aby je zavírali, to ne, ale snížit jim...,“ uvedl Havel s tím, že pod pojem nepřizpůsobiví občané nezahrnuje jen Romy.

Když měl odpovědět na otázku, co považuje za největší problém současnosti, zmínil téma uprchlické krize. Její vyřešení je podle jeho názoru důležité. Není to však to nejdůležitější. Nejdůležitějším úkolem je zlepšit politiku.

„Mně se nelíbí politika. Když to člověk poslouchá, jak oni se tam hádají a urážejí se. Kdyby se přestali hádat a dělat, s prominutím, kraviny, jaké tam dělají, jak na sebe štěkají, třeba pan Babiš se Sobotkou, tak by se toho dalo schválit mnohem víc,“ vyjádřil svůj názor host.

Když měl přiblížit hodnoty hnutí Unie H.A.V.E.L. 17, dovolával se hrdosti, vlastenectví či lidskosti. To jsou vlastnosti, které by v sobě měli mít všichni Češi. Dovolával se vlastností, které podle jeho názoru měl první český prezident Václav Havel.

Já tady teď něco řeknu a my pak utřeme hubu

Ve chvíli, kdy měl program hnutí představit podrobněji, se držel dost zpátky. „My tam máme nějaké návrhy, ale já bych je teď, prosím vás, nerad říkal. My se stejně nedostaneme do Poslanecké sněmovny, ale když já tady teď něco řeknu, tak se toho někdo chytne a my pak, s prominutím, utřeme hubu,“ konstatoval na rozhlasových vlnách.

Prozradil pouze, že by rád snížil daně, protože daní už se vybírá dost díky EET, jak říká pan Babiš. Kromě toho by rád změnil strukturu odvodů za zaměstnance, které podle Havla podnikatele až příliš zatěžují.

„A koho byste chtěli svým programem oslovit především?“ zeptal se na závěr Vladimír Kroc. „Především? Všechny lidi, kdyby to šlo. Ale jak říkám, ona to asi nebude žádná sláva, protože máme obsazené pouze dva kraje a nebyly peníze, nejsme miliardáři ani milionáři. Tak jsme nemohli obsadit všechny kraje,“ směřoval debatu k závěru host. 

Celý rozhovor naleznete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…