HN: BIS chce získat údaje z bank a finanční správy

19.09.2014 6:14

Bezpečnostní informační služba chce mít možnost získávat údaje o klientech bank a majitelích telefonních čísel. Zároveň chce prolomit daňovou mlčenlivost Generálního finančního ředitelství. Návrh na změnu dvou zákonů už BIS zaslala vládě, píšou Hospodářské noviny.

HN: BIS chce získat údaje z bank a finanční správy
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

"Pokud má být naše práce účinná, a to zejména v oblasti organizovaného zločinu, korupce nebo terorismu, nastávají situace, kdy potřebujeme znát původ, zdroje, ale také cesty velkých peněz. Neznalost je pro nás v těchto případech velkou komplikací," řekl deníku mluvčí BIS Jan Šubert.

Tajná služba podle něj nebude chtít informace o běžných lidech nebo malých podnikatelích. "Jde nám skutečně jenom o případy, kde jsou závažná podezření nebo jsou ve hře velké státní zakázky a je třeba prověřit zájemce. Jestli se za ním neskrývá někdo úplně jiný, zda za ním není organizovaný zločin," sdělil mluvčí. Získání informací podle něj bude muset nejprve povolit soud, podobně jako v případě odposlechů.

Změna by prý pomohla i výběru daní

Podle BIS by měla změna zákonů pomoci jak rozvědce, tak výběru daní. Výměna informací s Generálním finančním ředitelstvím má být oboustranná.
Ministrovi financí Andreji Babišovi (ANO) chystaná změna v zásadě nevadí, vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) ale varuje před možností zneužití nebo úniku citlivých informací.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…