HN: Babiš chce, aby ČEB řídilo jen Ministerstvo financí

18.02.2014 9:20

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce, aby Českou exportní banku (ČEB) řídilo jen Ministerstvo financí. Stát v bance podle něj přišel o peníze, protože nejsou vyjasněné kompetence v jejím vedení. Babiš to řekl v dnešních Hospodářských novinách.

HN: Babiš chce, aby ČEB řídilo jen Ministerstvo financí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V dozorčí radě ČEB jsou nyní zástupci ministerstev financí, průmyslu a obchodu, zahraničí a zemědělství, tedy i resortů vedených ministry z jiných koaličních stran.

„V dozorčí radě ČEB a EGAP (Exportní garanční a pojišťovací společnosti) jsou i zástupci jiných resortů, výsledkem je, že je nikdo důsledně neřídí, že není jasné, kdo má jakou zodpovědnost. I proto tam stát přišel o velké peníze," řekl Babiš. Nedávno uvedl, že by mu přišlo rozumné sloučení ČEB a EGAP. Svaz průmyslu a dopravy ale varoval, že tento krok by místo kýžených úspor mohl obě instituce paralyzovat.

Babišův plán by se nemusel zamlouvat Mládkovi

Podle deníku by Babišův plán na řízení ČEB jen Ministerstvem financí mohl vadit hlavně Ministerstvu průmyslu a obchodu, které vede sociální demokrat Jan Mládek. Takový záměr by musel být projednán ve vládě, řekl Mládek listu.

ČEB poskytuje úvěry pro zahraniční zakázky českých firem, EGAP je pojišťuje. Babiš deníku řekl, že ČEB má celkem 16 miliard ztrátových úvěrů a její hospodaření je závažný problém. Poskytování úvěrů vyšetřuje v ČEB i EGAP policie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…