HN: Ministr Chládek studoval na škole Klementa Gottwalda

13.05.2014 13:32

Současný ministr školství Marcel Chládek prý krátce před sametovou revolucí studoval na prominentní komunistické škole – Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda v Bratislavě. Informaci zveřejnil redaktor Hospodářských novin Jakub Kalenský.

HN: Ministr Chládek studoval na škole Klementa Gottwalda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda výboru Marcel Chládek

Chládek podle informací, které se Kalenskému povedly získat, zahájil studium na výše zmíněné škole v roce 1988 – jako dvacetiletý. Po revoluci ale byla Vojenská akademie zavřena a Chládek musel studia dokončit na nástupnické Vysoké vojenské škole pedagogické. Tu úspěšně absolvoval v roce 1992, přičemž získal titul magistr.

Ministr školství se touto skutečností moc nechlubí. Uvedl ji pouze v životopise určeném pro prezidenta a premiéra. V životopisech zveřejněných na webu Ministerstva školství a české vlády o ní ale není ani zmínka. Nejpodrobnější Chládkův životopis pak lze podle Kalenského dohledat na stránkách Středočeského kraje, kde současný ministr školství působil jako náměstek hejtmana.

„V profilech se vždy uvádí nejvyšší dosažené vzdělání. To tam mám. A nemám tam magistra, nemám tam maturitu, nemám tam všechny pracovní pozice, to by bylo strašně dlouhé. Nehledě na to, že se nemám za co stydět, nikomu jsem neublížil, nikdy jsem nebyl ani v milicích, ani politrukem. Nebyl jsem ani členem, ani kandidátem KSČ, a dokonce jsem neabsolvoval ani žádný předmět, který by zaváněl nějakou politickou školou,“ hájí se Chládek.

Pracovník Vojenského historického ústavu v Praze Prokop Tomek Chládkova slova o apolitických studiích vyvrací. „Ostatní vojenské školy byly přece jen zaměřeny na vojenskou vědu a praxi, ale Vojenská politická akademie byla politická. Tam ani v roce 1988 nedocházelo k žádným liberalizačním procesům. Studenti museli mít vhodné kádrové předpoklady, že se budou moci stát straníky a politickými pracovníky,“ poukazuje Prokop na díry v ministrově argumentaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…