HN: Pro Brexit jsou staří a chudí

23.06.2016 11:14

Velká Británie stojí dnes před velkým rozhodnutím. Zůstat v Evropské unii, nebo z ní odejít? Země je i v den referenda rozdělena na dva tábory. De facto stejně silné. Více o brexitu píší dnešní Hospodářské noviny.

HN: Pro Brexit jsou staří a chudí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

Například anglický Boston je jednou z baštou zastánců odchodu země z Unie. Důvodem pro ně je třeba vysoká kriminalita ve městě, která je dle nich důsledkem migrační krize. Místní radní za Stranu nezávislosti Spojeného království (UKIP) Anton Dani například uvádí nutnost obnovení kontrol nad hranicemi země. „Brusel ovládá naši politiku. Nemáme suverenitu, nemůžeme sami tyto věci kontrolovat,“ říká Dani.

Příklad Bostonu je podle Hospodářských novin výmluvný. „Lze tu nalézt všechno, na co si stěžují stoupenci odchodu Británie z Evropské unie. Jde zejména o příliv zahraničních pracovníků a zátěž, kterou způsobují sociálnímu a zdravotnímu systému a také trhu s byty, jejichž ceny vzhledem k sílící poptávce rostou,“ poznamenává tisk.

Odchod z Unie si podle průzkumů přejí většinou staří lidé, kteří s EU spojují často přirozené globalizační pochody. Stejně tak jsou pro odchod z Evropské unie chudší lidé ze zemědělských oblastí. 

Ekonomické důvody pro setrvání v Unii by však mohly převážit. „Více než polovina našich stálých zaměstnanců nemá britský původ a v době sklizně si najímáme také krátkodobou pomoc. Naše společnost, ale i mnohé další firmy v této zemi jsou na migrantech závislé,“ říká mluvčí společnosti na zpracování zeleniny Produce World Peter Crowe. Podle něj je současná nejistota hrozná. „Vůbec nevíme, co by se po odchodu dělo,“ dodal. A to, že odchod z Unie by měl na britskou ekonomiku zásadní dopad, říkají všechny renomované organizace a instituce. 

Zastánci odchodu Británie z EU to ale odmítají a tvrdí, že se bude britské ekonomice dařit lépe, bude-li si moci sama vyjednávat dohody o volném obchodu se zbytkem světa. „Uzavřít obchodní dohody možná půjde s některými státy, ale celý tento argument zastánců brexitu pramení z nepochopení toho, jakým způsobem tyto dohody fungují,“ zpochybňuje však toto myšlení analytik Daniel Roháč.

Již dnes, krátce po půlnoci, se ukáže, který tábor vyhraje. 

reklama

autor: vef

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…