HN: Zeman předstírá boj s Kalouskem. Ale jde mu o něco úplně jiného

15.08.2013 9:56

Ačkoli média chápou předčasné volby jako souboj "jediných opravdových politiků" Miloše Zemana a Miroslava Kalouska (TOP 09), ve skutečnosti je důležitější jiný souboj: Šéfa ČSSD Bohuslava Sobotky a prezidenta, píše ve svém komentáři pro Hospodářské noviny Jiří Leschtina.

HN: Zeman předstírá boj s Kalouskem. Ale jde mu o něco úplně jiného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman zavítal na plenární zasedání Rady hospodářské a sociální dohody - tripartity

Podle Leschtiny je pro Kalouska se Zemanem frontální střet vzájemně výhodný. Exministrovi financí a místopředsedovi TOP 09 může boj proti "putinizaci" přinést prvenství na pravici, Zeman zase prý může úspěch z prezidentské volby přetavit ve prospěch své SPOZ, čímž by se přiblížil k naplnění svého - podle Leschtiny - pomstychtivého snu o rozbití sociální demokracie.

Případný přesun hlasů na pravici ale prý vůbec neovlivní podobu naší demokracie. Zásadní totiž bude případný vstup hradní strany do Parlamentu a její propojení se Zemanovými lidmi v ČSSD, což může znamenat rychlou likvidaci prezidentových odpůrců na levici, píše komentátor. "Předstíraným soubojem s Kalouskem tak Zeman ve skutečnosti chce porazit sociální demokracii a pak ji rozpustit v jakési prezidentské superstraně," dodává.

Šance na záchranu

Jedinou šancí ČSSD je, že sociální demokraté vyhrají volby tak výrazně, že se zemanovci ani nedostanou do sněmovny. "V takovém okamžiku zůstane prezident bez svého vojska," glosuje Leschtina a vůbec tento scénář nevylučuje.

Přetrvává prý mýtus, že na Hradě usedl politický génius, ve skutečnosti toho Zeman mnoho nepředvedl, jediné, co dokázal, bylo sestavit svou vládu, k čemuž ho ovšem Ústava opravňuje. To, že Rusnokova vláda nezískala důvěru, je pak prý spíše ukázkou politické slabosti než mistrovství. A tristní je podle Leschtiny také sestavení kabinetu, v němž chybí skuteční odborníci, zato jsou jeho součástí lobbisté nebo "průhlední ctižádostivci".

Cesta k záchraně sociální demokracie tak prý vede jedině přes tvrdý střet nikoliv s Kalouskem, ale především se zemanovci. Pokud skutečně dojde na předčasné volby, stačí prý jediné: "Pochopit, že i nyní se Zeman ukazuje jako obehraný politik, jenž opakuje pořád stejné kousky," uzavírá Jiří Leschtina pro HN.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…