HRW: Většina dětí syrských uprchlíků nechodí v Turecku do škol

09.11.2015 13:01

Přes 400 000 dětí syrských uprchlíků v Turecku nechodí do tamních škol. Oznámila to dnes organizace ochránců lidských práv Human Rights Watch (HRW), podle níž je hlavním důvodem jazyková bariéra a chudoba rodin. Do Turecka se před boji v Sýrii uchýlilo 2,2 milionu Syřanů, mezi nimiž je 708 000 dětí ve školním věku.

HRW: Většina dětí syrských uprchlíků nechodí v Turecku do škol
Foto: Archiv
Popisek: Turecká vlajka

Organizace HRW vyzvala světové společenství, aby poskytlo naléhavě nutnou technickou a finanční pomoc, která situaci zlepší. Turecko by podle ní mělo poskytnout jazykovou podporu a lépe uprchlíky informovat o školní docházce. HRW také Turecko žádá, aby vytvořilo víc pracovních příležitostí pro dospělé Syřany a pomohlo tak omezit zaměstnávání syrských dětí.

„Nebudou-li syrské děti chodit do škol, je ohrožena celá generace. Bez naděje na zlepšení své situace se zoufalí uprchlíci mohou rozhodnout riskovat a vrátit se do Sýrie nebo se vydat na nebezpečnou cestou do Evropy,“ řekla Stephanie Geeová z HRW.

Turecko své školy dětem uprchlíků otevřelo loni, ale přihlásilo se jich tam zatím jenom 212 000. HRW zjistila, že do škol chodí až 90 procent dětí z rodin z uprchlických táborů. V táborech je ale jenom 250 000 uprchlíků, zbylí žijí mimo ně a v této skupině navštěvuje školy jenom čtvrtina dětí.

V širším hledisku je situace dětí syrských uprchlíků ještě horší. Podle Dětského fondu OSN (UNICEF) nenavštěvují školy vlivem bojů v Sýrii až tři milionů syrských dětí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…