Haas k Jandovi: Ví něco, co my nevíme? Nebo je to jen prázdné tlachání?

01.12.2017 20:30

Politolog Tomáš Haas se na svém facebookovém profilu zamyslel nad slovy Jakuba Jandy, zástupce lobbistického spolku Evropské hodnoty. Ten hovoří o novém předsedovi bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Radku Kotenovi (SPD).

Haas k Jandovi: Ví něco, co my nevíme? Nebo je to jen prázdné tlachání?
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Hlavní hrozbou ale není, že by měl (poslanec Radek Koten, předseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny) přístup k zásadně citlivým dokumentům bezpečnostních institucí. Většina z nich je (prozatím) vedena rozumnými vlastenci, kteří nemají tvrdě stanovenou zákonnou povinnost zákonodárcům poskytovat utajované a jiné výrazně citlivé informace. Formálně by sice měli, ale reálně nemusí, pokud mají dobré důvody obávat se o bezpečnost státu, která je jejich hlavním úkolem. Podobně jako zpravodajci už několik let nedodávají skutečně citlivé informace do kanceláře ruské loutky, pardon – prezidenta republiky,“ cituje Jandu Haas a dodává: „Řekněte mi prosím, někdo, že to není pravda.“

„Co nám to ten Janda říká? Že zpravodajci se neřídí zákony, ale sami rozhodují, kdo má k jejich informacím přístup? Že ani nejvyšší velitel nedostane informace o skutečném stavu národní bezpečnosti, protože se nějaký plukovník ve zpravodajské centrále rozhodl, že mu je, navzdory Ústavě, nedá?“ ptá se následně Haas.

„Že poslanci, ústavní činitelé k tomu zvolení, nemají právo na informace zpravodajských služeb a ozbrojených sil, které mají podle Ústavy a zákonů této země kontrolovat?“ dodává další otázku s tím, zda Janda ví něco, co my nevíme.

„Nebo je to opět jen prázdné tlachání ‚experta“, který už dnes chce řídit naše bezpečnostní služby, naši cenzuru, evropskou bezpečnost a chce radit i Američanům? Nebo jsme na cestě k diktatuře ještě dále, než si mysleli ti největší pesimisté mezi námi?“ poznamenal Haas závěrem.

Celý příspěvek Tomáše Haase:

Řekněte mi prosím někdo, že to není pravda.

Jakub Janda: „Hlavní hrozbou ale není, že by měl (poslanec Radek Koten, předseda Bezpečnostního výboru sněmovny) přístup k zásadně citlivým dokumentům bezpečnostních institucí. Většina z nich je (prozatím) vedena rozumnými vlastenci, kteří nemají tvrdě stanovenou zákonnou povinnost zákonodárcům poskytovat utajované a jiné výrazně citlivé informace. Formálně by sice měli, ale reálně nemusí, pokud mají dobré důvody obávat se o bezpečnost státu, která je jejich hlavním úkolem. Podobně jako zpravodajci už několik let nedodávají skutečně citlivé informace do kanceláře ruské loutky, pardon – prezidenta republiky.“

Co nám to ten Janda říká? Že zpravodajci se neřídí zákony, ale sami rozhodují, kdo má k jejich informacím přístup?
Že ani nejvyšší velitel nedostane informace o skutečném stavu národní bezpečnosti, protože se nějaký plukovník ve zpravodajské centrále rozhodl, že mu je, navzdory ústavě, nedá?
Že poslanci, ústavní činitelé k tomu zvolení, nemají právo na informace zpravodajských služeb a ozbrojených sil, které mají podle ústavy a zákonů této země kontrolovat?

Ví Janda něco co my nevíme?
Nebo je to opět jen prázdné tlachání „experta“, který už dnes chce řídit naše bezpečnostní služby, naši cenzuru, evropskou bezpečnost a chce radit i Američanům?

Nebo jsme na cestě k diktatuře ještě dále, než si mysleli ti největší pesimisté mezi námi?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…