Hádka kolem Zemana a Krymu vrcholí: Jakub Janda, Laudát... Foldyna se směje, Hašek a Ovčáček dodali nová fakta, dusno bylo v ČT

11.10.2017 7:02

Prezident Miloš Zeman včera zkritizoval na půdě Parlamentního shromáždění Rady Evropy sankce proti Rusku, zavedené po anexi Krymu. Zeman v projevu také označil ruskou anexi Krymu za "fait accompli", tedy hotovou záležitost. Ukrajině poradil, aby se dohodla s Moskvou na kompenzaci. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Hádka kolem Zemana a Krymu vrcholí: Jakub Janda, Laudát... Foldyna se směje, Hašek a Ovčáček dodali nová fakta, dusno bylo v ČT
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

"Jak nejlépe reagovat na gejzír sprostoty a urážek, který tryská z Kyjeva na adresu prezidenta republiky? Připomínkou tohoto vyjádření: 'Řekl jsem panu Porošenkovi, že do Evropy s Banderou nevstoupí,' prohlásil předseda vládnoucí polské strany Právo a spravedlnost (PiS) Jarosław Kaczyński," připomněl v této souvislosti hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Anketa

Vadí vám to, co řekl Zeman v Radě Evropy na téma Krymu?

8%
92%
hlasovalo: 12944 lidí

"Všem diskutérům o dnešním výroku prezidenta Zemana ke Krymu a možné kompenzaci za jeho znovupřipojení k Rusku - když neinteligentně argumentují paralelou k Sudetům - víte, kdo si po Mnichovu vykupoval svědomí? Velká Británie tzv.Mnichovskou půjčkou zmrzačené ČSR ve výši 10 mil. liber," zmínil bývalý jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). "Později se z části těchto peněz financovala Benešova exilová vláda v Londýně. A připomínám, že za to a zejména za možnost našich vojáků v britských uniformách bojovat a umírat za svobodu muselo Československo po 2. světové válce zaplatit britské vládě kompenzaci - za každý knoflík na uniformě, za každou zbraň, nábojnici vystřelenou na nacisty, za každou bombu svrženou na naše nepřátele... Teprve po zaplacení nám byl vrácen československý zlatý poklad..." zmínil Hašek.

Své pak sdělil také europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda. "Zemanův projev před Radou Evropy opět dokazuje, že nehájí zájmy České republiky ale zájmy Ruska. Ruské sankce fungují, to je známý a potvrzený fakt. Jako vrchol však považuji jeho prohlášení, že se Ukrajina má smířit s anexí Krymu a měla by za něj dostat nějakou kompenzaci. Takovéto názory vážně poškozují (už tak dost pošramocenou) pověst ČR v zahraničí," zmínil.

Diskusi v České televizi v pořadu Události, komentáře jsme sledovali ZDE. Exministr za ČSSD Jan Kavan se snažil sice hájit prezidenta Miloše Zemana, moderátor Daniel Takáč však oponoval. „Sám Henry Kissinger řekl, že je to hotová věc,“ poznamenal mimo jiné Kavan k anexi Krymu s tím, že by ze slov Zemana nedělal tak velkou aféru. „Prezident Zeman vyslovil svůj názor, což, jak už bylo řečeno, nebylo poprvé. Vyslovil ho poměrně srozumitelně. Nevidím v tom problém. Premiér Sobotka i ministr zahraničí řekli, že zahraniční politika státu je odlišná,“ míní Kavan a dodává, že Zeman zkrátka popsal situaci. 

"Vzpomeňte si na Sudety, vzkazují českému prezidentu Miloši Zemanovi ukrajinští politici. Reagují tak na jeho projev v Radě Evropy, ve kterém doporučil uznat ruskou anexi Krymu a Kyjevu tuto ztrátu materiálně kompenzovat. Někteří ukrajinští poslanci na sociálních sítích volají i po ostré diplomatické reakci Kyjeva," píše se na facebookovém profilu spolku Podhradí.

Velmi kriticky se pak vyjádřil Jakub Janda ze spolku Evropské hodnoty. "Žijeme ve svobodné zemi. To znamená, že máme svobodu projevu, ale i svobodu po projevu. Takže můžeme říkat, co si opravdu myslíme. Třeba že náš prezident systematicky hájící Rusko vraždící na Ukrajině hraje roli Putinova loajálního užitečného idiota. Nikdy jsem nevěřil, že uvidím politickou vlastizradu ve vlastní zemi v reálném čase," sdělil.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

"Ostudnou korunu končícímu českému předsednictví v Radě Evropy nasadil prezident Zeman. Všecko je jednou poprvé, říká známé heslo. I ostuda, o kterou se postaral Zeman svými výroky na adresu Ukrajiny v Radě Evropy. Naše země opakovaně v minulosti trpěla, když část našeho území a následně naši zemi jednou prodali dva hlupáci v Mnichově německému gaunerovi, následně komunisté vydali Sovětskému svazu, když nevím proč, daroval Beneš Podkarpatskou Rus malému Sovětskému svazu..." uvedl poslanec TOP 09 František Laudát. Proto je podle něj nehorázné, když Zeman nabízí Ukrajině, aby přetavila ruskou okupaci Krymu v obchodní záležitost.

"Pokud někdo neví, co drtivě doma podporovaný Putin páchá Ukrajině, stačí se podívat do ukrajinských kostelů, kde se rozšiřují tabule s fotkami padlých mladých kluků, kteří nedělají v XXI. století nic jiného, než že brání svoji zemi. Ruská válka na východě Ukrajiny stojí Ukrajince ohromné náklady, lidské životy. Určitě byste našli na Ukrajině současnosti hodně vad, země se hledá nejen v současnosti, ale i minulosti. Jenže má právo na toto hledání v míru. Ten jí však není dopřáván," dodal Laudát.

"Možná doteď byla Zemanova 'moudra' k smíchu. Jenže teď už mají jeho bláboly i mezinárodní rozměr, který nás bude stát nejen ostudu. Jeho příznivci by se už měli konečně probrat!" vyzval Laudát.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…