Hádka přímo před kamerami. Mezi Schillerovou a Maláčovou létaly na tiskovce blesky

24.06.2019 16:20

Vláda se dohodla na předběžné podobě státního rozpočtu na rok 2020. Na tiskové konferenci hrála prim ministryně financí Alena Schillerová, která oznámila, že chystá další navýšení důchodů o 900 korun, a předseda ČSSD Jan Hamáček, který prozradil, že se sociální demokraté při hlasování o rozpočtu zdrželi. Mají za to, že nejen Ministerstvo práce a sociálních věcí má dostat víc prostředků. Ministryně Jana Maláčová (ČSSD) se zastala neziskových organizací.

Hádka přímo před kamerami. Mezi Schillerovou a Maláčovou létaly na tiskovce blesky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Maláčová, ministryně práce a sociálních věcí

Schillerová předpokládá, že v příštím roce získá rozpočet přibližně o 93 miliard víc. Celkové příjmy státní kasy by měly činit 1558 miliard korun. Ministryně počítá i v příštím rozpočtu se schodkem 40 miliard. Rozpočet je podle ní připraven i na případné nenadálé ekonomické šoky. Rozpočtová predikce je podle ní realistická, což prý uznala i Evropská komise.

Na daních stát získá asi 812 miliard korun. Schillerová očekává, že situaci zlepší i zavedení digitální daně a start dalších vln elektronické evidence tržeb. Z EU nám prý přiteče asi 109 miliard korun, což je asi o 15 miliard víc než v roce letošním.  

„Co se týče výdajové strany, tak v této oblasti vláda realizuje svoje priority, protože státní rozpočet je základní politický nástroj v rukou vlády. V oblasti sociální navrhujeme výrazné zvýšení průměrného starobního důchodu o 900 korun od 1. ledna 2020 na částku 14.358 korun,“ oznámila Schillerová. Dala tak najevo, že na seniory, kteří podle průzkumů patří mezi nejvýraznější podporovatele Andreje Babiše, kabinet nezapomíná.   

Vedle seniorů však prý vláda myslí také na rodiny s dětmi. Schillerová připomněla, že se většině rodičů zvedne rodičovská o 80 tisíc. Na srdci prý kabinetu leží i osud školství. Průměrný plat pedagoga má v roce 2021 činit 45 tisíc korun.

Šéfka státní kasy věnovala pozornost také státní správě. Navrhla redukci míst o 10 procent u ministerstev, o 5 procent u organizačních složek státu a o 3 procenta u příspěvkových organizací či státních zastupitelství. Krácení se však podle ní nevztahuje např. na vojáky nebo pracovníky spadající pod parlamentní kapitoly. „Očekáváme, že tento krok uspoří v rozpočtu 1,7 miliardy,“ oznámila Schillerová.

Výdaje v resortu obrany mají činit asi 75 miliard, což je asi 1,3 procenta HDP. V roce 2022 prý vláda počítá s tím, že výdaje na obranu vzrostou na 1,5 procenta HDP. Při vstupu do NATO jsme se však zavázali vydávat procenta dvě.

Kabinet podle ní počítá s nárůstem kapitálových výdajů na 13 miliard na celkovou částku 135 miliard.

Celkově považuje rozpočet za pozitivní, protože se věnuje jak investicím, tak podpoře seniorů, ale také podpoře rodin.

Když se dostal ke slovu šéf ČSSD Jan Hamáček, oznámil, že sociální demokraté se při hlasování o rozpočtu zdrželi. „Zdrželi jsme se, ... protože jsme přesvědčeni, že v kapitolách, které jsou řízeny ministry za sociální demokracii, zejména na Ministerstvu práce a sociálních věcí a na Ministerstvu vnitra, tento návrh rozpočtu neumožňuje plnit priority, které jsme si vytyčili. V některých případech to komplikuje fungování resortů,“ zlobil se na tiskové konferenci. 

Hamáček chce přidat více peněz hasičům, policistům a dalším pracovníkům, kteří dbají o kybernetickou bezpečnost. Jak policie, tak hasiči prý potřebují obnovit např. vozový park. Peníze na to by prý mohlo přinést např. zavedení bankovní daně, či „některé úpravy u nákladů podnikatelů“, uvedl Hamáček.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová dodala, že ministryně financí Schillerová se sice snažila, ale mohla se prý snažit ještě o maličko víc. „Problém v návrhu rozpočtu na příští rok vidím u těch skupin obyvatelstva, které potřebují naši pomoc,“ pravila Maláčová s tím, že budou chybět peníze např. na sociální péči, na veřejně prospěšné práce na obcích a tak podobně.   

„A třetí oblast se týká zejména neziskových organizací a také dotací pro sociální partnery. Tam vidím velké riziko pro dotační titul rodina, který pomáhá předcházet rozpadu rodin a týká se několika set neziskových organizací, které se zaměřují na primární prevenci,“ oznámila Maláčová.

Když si znovu vzala slovo Schillerová, oznámila, že jí je líto, jak se zachovali sociální demokraté, kteří se při hlasování zdrželi. Má za to, že další požadavky ministrů na rozpočet nejsou zcela reálné. „Musíme se bavit o prioritách, co si ještě musíme dovolit. Největší kapitolou zůstává Ministerstvo práce a sociálních věcí, které bude mít v roce 2020 v rozpočtu už 682,3 miliardy,“ zdůraznila šéfka státní kasy.

Na tiskové konferenci byl přítomen také ministr zemědělství za ČSSD Miroslav Toman, který oznámil, že Evropská komise uznala, že v EU existuje problém dvojí kvality potravin. Šéf resortu zdůraznil. že se problém netýká českých producentů, ale velkých nadnárodních řetězců. Ministerstvo zemědělství připravilo zákon bojující proti dvojí kvalitě potravin, kde může ten, kdo dodává méně kvalitní potraviny na trh, dostat pokutu až 50 milionů korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…