Hádka v ČSSD o církevní restituce?

23.06.2016 7:41

Jihočeši zažehli spor uvnitř sociální demokracie. Sociálnědemokratický hejtman Jiří Zimola a jeho zastupitelstvo v Jihočeském kraji totiž včera předložili poslancům návrh na zdanění miliardových restitučních náhrad církvím. Premiér a předseda strany však zdanění ostře odmítá.

Hádka v ČSSD o církevní restituce?
Foto: Archiv JZ.
Popisek: Hejtman Jiří Zimola.

Ohledně návrhu se tak začaly rojit spekulace. Poslanci návrh zastupitelstva dostali totiž až přesně měsíc od chvíle, kdy kraj poslal schválený návrh do dolní komory. Nejde o záměrnou zdržovací taktiku? Ptá se dnešní deník Právo. Právě tato taktika by totiž mohla pomoci sociálním demokratům vymanit se z pasti, do které se kvůli církevním restitucím dostala. Sobotka totiž zdanění nechce, už třeba kvůli koaliční dohodě s lidovci. Ta totiž říká, že smlouvy s církvemi se už nebudou otevírat. 

Oddalování pro deník Právo však popřeli jak šéf Poslanecké sněmovny Jan Hamáček, tak šéf poslaneckého klubu ČSSD Roman Sklenák. Podle legislativy došlo ke zdržení jen proto, že musely být s předkladatelem probrány úpravy v návrhu. 

Návrh na zdanění církevních náhrad by měl mít podporu nejen u části sociálních demokratů, ale také u komunistů či u Úsvitu. Předražené náhrady kritizuje i hnutí ANO Andreje Babiše. Pochopení pro návrh Jihočechů vyslovil i prezident Miloš Zeman. 

„Myslím, že je to spíš taková prvoplánová snaha sbírat volební body návrhem, který podle mého názoru není úplně poctivý vůči voličům. Tváří se jako řešení, ale je vysoká míra pravděpodobnosti, že by neobstál v okamžiku, kdy by se ocitl před Ústavním soudem,“ řekl však k návrhu premiér. Pro lidovce by schválení návrhu znamenalo odchod z vlády. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…