Hádka v ČT: Komunista Ransdorf tvrdě hájil Rusko proti Zahradilovi s Bublanem

18.07.2014 22:42

Slovní přestřelka o roli Ruska v tragédii malajsijského letounu na východě Ukrajiny. Tak vypadalo vysílání pátečních Událostí, komentářů, v nichž se na stranu Ruska stavěl komunistický europoslanec Miroslav Ransdorf, zatímco proti němu se vyjadřoval senátor František Bublan i další europoslanec Jan Zahradil (ODS).

Hádka v ČT: Komunista Ransdorf tvrdě hájil Rusko proti Zahradilovi s Bublanem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloslav Ransdorf

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), senátor František Bublan (ČSSD) a europoslanci Miloslav Ransdorf (KSČM) a Jan Zahradil z ODS v pátečních Událostech, komentářích České televize diskutovali o tom, kdo sestřelil letoun malajsijských aerolinií na východě Ukrajiny. A jak se změní vztahy Ruska a EU, pokud se ukáže, že právě Rusko sehrálo v této tragédii jistou roli.

Obama byl opatrný, míní Zaorálek

Šéf české diplomacie Zaorálek má za to, že je třeba situaci důkladně, nezávisle a s mezinárodní účastí vyšetřit. Takto ostatně zní mezinárodní stanovisko, k němuž se přiklonilo i Rusko v rámci Rady bezpečnosti OSN. „Nezjistíme, co se stalo, pokud nebudeme mít dohodnutou metodu, kterou se dobereme příčiny a odpovědnosti těch, kteří to způsobili,“ podotkl ministr.

Následně okomentoval i vystoupení prezidenta Spojených státu Baracka Obamy. Ten na tiskové konferenci řekl, že existují důkazy o tom, že existují indicie o odpálení rakety z území ovládaného proruskými separatisty. Navzdory těmto slovům byl podle Zaorálka americký prezident ve svém vystoupení velmi opatrný.

Můžeme se hádat o daně, ale v tomto musíme táhnout za jeden provaz

Europoslanec Jan Zahradil v souvislosti s dnešní tragédií připomněl i nehodu leteckého polského vládního speciálu u ruského Smolenska. Vyšetřování se protahovalo a podle europoslance za ODS vlastně dodnes nedošlo k úplnému objasnění nehody. Vyjádřil proto jisté pochybnosti nad tímto vyšetřováním.

„Můžeme se hádat o daně, můžeme se hádat o služební zákon, ale tady je zapotřebí, abychom postupovali opatrně, důrazně a abychom mluvili jedním hlasem,“ zdůraznil europoslanec a první místopředseda ODS. Pozastavil se také nad tím, kdo všechno se dnes k tragédii vyjadřuje, jako by to byli odborníci na zbraňové systémy a leteckou dopravu.

„Já jsem přesvědčen, že brzy budeme znát pravdu, ale je otázka, zda ji budou někteří politici schopni akceptovat,“ podotkl Ransdorf. Narážel tím prý především na již zmíněné vyjádření prezidenta Obamy. Obratem připomněl, že ukrajinská armáda v novém tisíciletí již jednou civilní letoun sestřelila. Naproti tomu separatisté podle jeho názoru nemají k dispozici zařízení, se kterým by byli schopni takto letadlo sestřelit. Odkázal přitom i na stanovisko analytika Martina Kollera.

Odpovědnost Ruska

Senátor František Bublan má za to, že USA i Rusko pravděpodobně již vědí, co se skutečně stalo, ale obě mocnosti postupují velmi opatrně, pakliže se střetávají v oblasti válečného konfliktu. Jasně také prohlásil, že separatisty žene kupředu právě Rusko. „Pokud by separatisté neměli za sebou tohoto silného hráče, tak si myslím, že by ten jejich boj už dávno skončil. Role Ruska je v tomto nejdůležitější a mělo by se tlačit na Rusko, aby v této oblasti ustoupilo.

Ransdorf to vidí zcela jinak. Do destabilizace Ukrajiny prý investovaly Spojené státy, a to miliardy dolarů. Rusko se podle komunistického europoslance chová zdrženlivě. Za tato slova si ale bleskově vysloužil kritiku od Jana Zahradila. „Pokud by Rusko chtělo ukázat dobrou vůli, tak by mělo přestat s dodávkami zbraní,“ zdůraznil Zahradil. „O tom nemáme důkazy,“ kontroval Ransdorf.

EU a Rusko

Prezident Obama ve svém projevu kritizoval také EU za to, že se dosud chovala k Rusku příliš vstřícně. Podle senátora Bublana je to částečně pravda, ale tragédie malajsijského letounu povede k tomu, že se postoj změní. „Už i ruský tisk píše trošku kriticky k Putinovi,“ poznamenal k tomu senátor.

Zahradil uvedl, že Rusko si spojením se separatisty uškodilo a teď už si je toho samo vědomo. Ransdorf se však znovu Ruska zastal. Podle jeho názoru je třeba stejně kriticky hledět i na kroky současné ukrajinské vlády. „Já jsem přesvědčen, že sankce nevyřeší nic. Příčina té krize je ekonomická,“ zdůraznil komunistický europoslanec. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…