Hájek napsal o Babišovi a chystané koupi TV Prima

28.10.2013 6:15

Podle bývalého hradního kancléře Petra Hájka byly během klání v parlamentních volbách znevýhodněny pravicové strany. I tak si ale myslí, že se vytvoří koalice, která vydrží další čtyři roky. Zároveň ale varuje před hnutím ANO a jeho lídrem Andrejem Babišem, který podle něj skoupí televizi i rozhlas.

Hájek napsal o Babišovi a chystané koupi TV Prima
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý vicekancléř prezidenta republiky Petr Hájek

"Babiš se nebude chtít o politiku příliš `ušpinit`. Má zájem příští volby vyhrát a k tomu potřebuje být stále `tak trochu` v opozici. To se mu může dařit nejlépe mimo vládu. Ve vládě budou tutéž roli hrát – jako vždycky – lidovci," píše na stránkách Protiproudu.cz Hájek. Ten také varuje před Babišovým nákupem dalších médií. Neunikne mu prý ani rozhlas, ale ani televize. Jako další na řadě by mohla být podle Hájka Prima. "První na řadu přijde většina soukromých rádií. Pak televize – nejspíše Prima. Pak další. Nemusí je dokonce kupovat přímo on. Nebude riskovat nesouhlas antimonopolního úřadu. Bude něco vlastnit `přes koleno`, ale bude to jeho," má jasno.

Miliardář Babiš také podle exkancléře není tolik v bavlnce, jak o sobě tvrdí a to může být jeden z důvodů, proč šel do politiky. "Není takový boháč, jak nám byl v kampani představován. Jeho firmy jsou těžce předluženy – a banky mu budou nyní o to ochotněji poskytovat další úvěry: Ručí přece státním rozpočtem, na nějž bude mít rozhodující vliv – ať už se stane premiérem (málo pravděpodobné), ministrem financí (pravděpodobnější), nebo bude z pozadí držet správce a distributory peněz z našich daní pevně pod krkem (nejpravděpodobnější varianta)," píše dokonce Hájek.

Za neúspěch mohou i média

A co říká bývalá pravá ruka exprezidenta a exšéfa ODS Václava Klause na výsledky voleb? Nejvíce to podle něj "odskákala" samotná ODS, které nezbyde nic jiného, než se stát mainstreamovou stranou bez větší pravicové profilace. "Tuto cestu patrně nastoupí ODS na svém blízkém kongresu. Stane se tak médii podporovanou mainstreamovou stranou, jejíž úlohou bude, aby předstírala, že u nás nějaká pravice ještě je," píše Hájek.

Výsledky voleb také podle exkancléře mohlo ovlivnit neférové jednání ze strany médií. Na to pak doplatila hlavně pravice. "Není totiž pochyb, že na zdrcujících volebních výsledcích se velkou měrou podílela neférová volební soutěž, v níž některé strany – prakticky výhradně ty pravicové – byly vyřazeny z možnosti prezentovat se v médiích. Zvláště těch veřejnoprávních," dodává.

reklama

autor: ane

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …