Hájek popsal důvody bleskového pádu Nečase. Zmínil i Kalouska

17.07.2013 17:40

Bývalý vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek na svých webových stránkách Protiproud.cz dále rozvíjí teorii o tom, co stálo za pádem vlády Petra Nečase (ODS). Poté, co se věnoval souvislostem "americké stopy", která prý zjevně stála na počátku konce kabinetu, nyní se rozepsal o jádru tohoto "jaderného" tématu. Temelín by prý nakonec mohl být čínský, píše.

Hájek popsal důvody bleskového pádu Nečase. Zmínil i Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Hájek s pivem při křtu své knihy

Za jádro tématu označuje Hájek to, co pravděpodobně vedlo k rychlé akci, která měla zabránit vládě, aby jakkoli rozhodla o dostavbě Temelína. "Americká společnost Westinghouse, jeden ze dvou zbývajících soutěžitelů o mimořádnou strategickou zakázku v naší zemi, má totiž potíže," píše šéfredaktor portálu Protiproud.cz.

Jak to tedy doopravdy je, ptá se Hájek a přináší odpověď složenou z vlastních zdrojů a článku francouzské novinářky Anne Feitzové. Ten tvrdí, že ačkoli americká společnost Westinghouse deklarovala, že bude zapojovat české společnosti do projektu v ČR a třetích zemích, spíše prý připadá v úvahu spolupráce americké strany s Čínou.

Hájek upozorňuje na bezpečnostní riziko

Americká společnost Westinghouse se totiž potýká s problémy s technicky a bezpečnostně nedokonalými reaktory AP-1000, jejichž zdokonalení by znamenalo ztrátu konkurenceschopnosti vzhledem k celkové nákladovosti. "Proto se vedení Wesinghouse přes své lobbistické možnosti v Kongresu USA snaží vytvářet tlak na americké dozorové orgány, aby je donutilo změkčit nové požadavky na bezpečnost," vysvětluje Hájek.

Je tedy prý nad slunce jasné - zvláště pokud se majiteli firmy stanou Číňané - že svěřit dostavbu Temelína právě jim by představovalo riziko, o nutných dodatečných nákladech ani nemluvě. "Zdá se, že tedy zbývá nejbezpečnější 'třetí cesta': Temelín nedostavět," spekuluje Hájek. "Třetí cesty jsou však záludné – především proto, že ve skutečnosti neexistují. Pouze se jimi označuje zdánlivé řešení jakéhokoli obtížného problému. Nejde však o nabídku populární 'zlaté střední cesty', ale o zamaskování rozhodnutí vydat se k jedné ze dvou možností nějakou falšující oklikou. Tak je tomu i v tomto případě," pokračuje bývalý vicekancléř.

Kalouskův obrat

Tuto metodu podle Hájka zvolil nečekaný "zásadní odpůrce" dostavby jaderné elektrárny Temelín - stejně jako nedávno její "zásadní přívrženec" - obratný výrobce bonmotů a mistr temné demagogie Miroslav Kalousek, který napadl ekonomickou stránku dostavby.

Nicméně Hájek dává za pravdu serveru AntiMeloun.cz, který uvádí, že dostavba Temelína je nutná a nemá pro nás alternativu. Mohlo by se totiž stát, že bychom se v budoucnu ocitli závislí na Německu a jeho energetickém potenciálu, Spojených státech, nebo i třeba Číně.

"Protivládní puč 'americké trojspojky' Bradáčová – Ištvan – Šlachta je pouze malou epizodou v této složité partii, která se právě v prokurátorsko-policejní režii hraje 'do hrdel a statků'. Skrze mediální mainstream nás svým hlomozem obklopuje, jako by nic jiného – vážnějšího – před ním a hlavně za ním nebylo," uzavírá Hájek s odhodláním se tomuto tématu nadále věnovat, aby si čtenáři mohli sami udělat vážný a nemanipulovaný názor.

  • Obsáhlý příspěvek Petra Hájka čtěte ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…