Hájíte štětky a padlé ženštiny! bránila mladá žena Miloše Zemana. Dnes ji uvidíte u Jílkové. A také Jiřího Dienstbiera

05.02.2015 18:07

O případném omezení pravomocí prezidenta se bude dnes večer na ČT1 diskutovat v pořadu Máte slovo. Hostem moderátorky Michaely Jílkové bude řada politiků, odborníků i občanských aktivistů.

Hájíte štětky a padlé ženštiny! bránila mladá žena Miloše Zemana. Dnes ji uvidíte u Jílkové. A také Jiřího Dienstbiera
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michaela Jílková a její pořad Máte slovo

Výroky a chování prezidenta Miloše Zemana rozdělují naši společnost na dva neslučitelné tábory. Podepisují se petice jak na jeho podporu, tak za jeho odvolání.

Jedním z jeho kritiků je ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, který neúspěšně kandidoval na prezidentský post a v současné době i pod vlivem zkušeností s Milošem Zemanem připravuje návrh na omezení prezidentských pravomocí. Je ale správné měnit Ústavu podle toho, kdo je zrovna prezidentem? A k jakým konkrétním změnám by mělo dojít? "Prezident má velkou moc, změna Ústavy je nutná,“ myslí si Dienstbier.

Další host pořadu, předseda SPO a senátor Jan Veleba na to již dříve pro ParlamentníListy.cz reagoval: "Dienstbier by měl přejít do strany pana Kalouska a knížete.“

Veleba: Dienstbier by měl přejít do Kalouskovy strany

Ve studiu bude o tématu diskutovat i politolog Lukáš Jelínek, který omezení pravomocí hlavy státu hájí: "Pokud jsou pravomoci zneužívány, musejí být omezeny,“ říká.

Expert na ústavní právo Aleš Gerloch si zase myslí, že Ústava by se měnit neměla. "Pokud poslanci nebo senátoři mají zato, že prezident porušuje Ústavu, mohou podat ústavní žalobu,“ doporučil.

Účastnice protizemanovské akce Červená karta do oken Petra Valentová, která doplní trojici odpůrců prezidenta,  je toho názoru, že tak, jak se Zeman vyjadřuje, by se prezident vyjadřovat a chovat neměl. "Myslím si, že by měl odstoupit,“ podotkla.

Aktivistka si váží Zemana, že se nebojí říct svůj názor

Signatářka petice Braňme prezidenta Miloše Zemana Jelena Vičanová si naopak váží toho, že se prezident nebojí otevřeně říci svůj názor. "I když je za něj napadán a dehonestován,“ řekla.

Vičanová se zapsala do povědomí veřejnosti jako odhodlaná obhájkyně prezidenta Zemana. „To budeme na Pražském hradě vyznamenávat štětky a prasata? Prasata to jsou, ty dívky, protože prasata obcujou v chrámech,“ hájila na demonstraci 17.listopadu prezidenta v jeho interpretaci skupiny Pussy Riot. "Pan prezident nazval ty padlé ženštiny pravým jménem, a jim se to nelíbí," volala na adresu prezidentových odpůrců.

Video Jeleny Vičanové hájící prezidenta můžete zhlédnout ZDE

Režisér a dokumentarista Václav Dvořák, signatář petice za podporu prezidenta Miloše Zemana, zastává názor, že Ústava je možná v mnoha bodech nedomyšlená. „Ale měnit pravomoci prezidenta, který je má i tak malé, jen proto, že momentální prezident někomu vadí, to je účelové a nesprávné,“ myslí si.

Michal Majzner, organizátor petice Prezidente, odejděte, je naopak Zemanovým velkým kritikem. "Nejhorší ze všeho jsou neustálé prezidentovy výroky podporující putinovskou propagandu, protože je to v podstatě přímé spojenectví s násilím,“ uvedl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…