Hájkův web o ukrajinských volbách: Pokrytectví pozorovatelských misí dosáhlo vrcholu

27.05.2014 20:10

Očekávalo se, že nově zvolený ukrajinský prezident přispěje k uklidnění situace a zastavení bojů na východě Ukrajiny, kde úřadují proruští separatisté. Podle komentátora Václava Dandy ze serveru Petra Hájka Protiproud.cz měly ukrajinské volby ještě jiný účel.

Hájkův web o ukrajinských volbách: Pokrytectví pozorovatelských misí dosáhlo vrcholu
Foto: youtube.com
Popisek: Hořící Dům odborů v jihoukrajinské Oděse

Ukrajinci si o víkendu zvolili nového prezidenta. Stal se jím „čokoládový král“ Petro Porošenko. S přehledem vyhrál již v prvním kole, ve kterém porazil bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenko. Nový prezident měl být podnětem pro zastavení bojů a uklidnění situace zejména ve východní části země, kde byly vyhlášeny samostatné republiky. Volby podle Dandy ale kýžený výsledek nepřinesly.

„Přibývají desítky, podle některých zdrojů i stovky mrtvých, zraněných jsou tisíce. Kyjev zapojil do bojů bombardéry, rakety a další těžkou techniku. Je jenom těžko představitelné, že pokračující vraždění pod názvem `protiteroristická operace` může vyústit v nějakou podobu ukrajinského usmíření. Bylo by samozřejmě krásné, kdyby situace směřovala k politickému řešení. Desítky či stovky hrobů na východě Ukrajiny, které stále přibývají, jsou však hrozny hněvu, mementem, které smírné řešení už prakticky neumožňuje,“ uvádí.

Celý text ZDE.

Datum ukrajinských prezidentských voleb se krylo s volbami do Evropského parlamentu. A podle Dandy se jednalo o předem promyšlený krok. „Pocit ohrožení Ruskem, na němž vskutku goebbelsovsky pracovala západní mediální propaganda, měl zakrýt neřešitelné problémy, které těžce nemocná EU není – a z principu svého uspořádání nemůže být – schopna zvládnout. To mělo přinést semknutí voličů evropských států ve smyslu sloganu uprostřed brodu se nepřepřahá, a zajistit tak `federalistům` dalších pět let na dokončení jejich projektu Čtvrté říše,“ myslí si.

A toto „semknutí“ mělo prý mít zpětný účinek na Ukrajince. „Jenže pokračující boje na východě, které Kyjev – pokládaný tam za agresora a okupanta – nebyl s to potlačit, měly opačný výsledek. Volilo se jen na západě země. Přesto zahraniční `pozorovatelé`, jindy tak `oddaní demokratickému průběhu` lidového hlasování, okamžitě po ohlášení výsledků oznámili, že volby proběhly v pořádku – a platí pro celou zemi. Tradiční pokrytectví `pozorovatelských misí` tentokrát dosáhlo zřejmě svého vrcholu,“ zdůrazňuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…