Hájkův web odhaluje další plány Kyjeva v ukrajinské válce. Z Donbasu se prý stane mrtvá země

28.12.2014 12:12

Publicista Václav Danda se na serveru Protiproud.cz, který založil bývalý vicekancléř prezidenta Václava Klause Petr Hájek, zamýšlí nad posledním vývojem na frontě oddělující východoukrajinské separatisty od vojsk loajálních kyjevskému režimu. A předpovídá, že po Novém roce lze čekat válečnou ofenzívu ukrajinských vládních sil. K tomuto názoru jej vede hned několik zvláštních okolností.

Hájkův web odhaluje další plány Kyjeva v ukrajinské válce. Z Donbasu se prý stane mrtvá země
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Danda s odvoláním na „mnoho pozorovatelů“ tvrdí, že Kyjev využívá jednání mezi zástupci ukrajinské vlády a proruských separatistů pouze k tomu, aby získal čas a přeskupil jednotky své armády k rozhodujícímu úderu na Donbas.

Kyjev prý dále provokuje a zvyšuje napětí. „Jediné, s čím by prý byl ochoten souhlasit, je bezpodmínečná kapitulace a vydání Doněcku a Luhansku zcela do jeho rukou,“ tvrdí publicista, podle kterého by to znamenalo proměnit celý region v „mrtvou zemi“.

Kyjev prý nastoluje pořádek vraždami svých odpůrců

Jako příklad toho, jak Kyjev nastoluje pořádek, uvádí vraždu Viktora Topčajeva, aktivisty Antimajdanu z Charkova, který byl prý bestiálně umučen ukrajinskou tajnou policií na konci listopadu.

Celý text na webu Protiproud ZDE.

Danda také připomíná poslední vyjádření bývalého předsedy ukrajinského parlamentu Alexandra Turčinova, který nyní předsedá Bezpečnostní radě státu. Před týdnem prý prohlásil, že ztracená území včetně ruského Krymu je třeba dobýt zpět všemi prostředky.

Proč byla v polovině prosince uzavřena většina ukrajinských letišť?

Publicista poukazuje na to, že ještě před vánočními minskými jednáními došlo v polovině prosince k uzavření většiny ukrajinských letišť. Podle prezidenta Doněcké lidové republiky Alexandra Zacharčenka tento akt jasně vypovídá o přípravě na rozsáhlou vojenskou operaci. Šlo podle něj především o to, aby nikdo nemohl sledovat rozsah přepravovaného vojenského materiálu, který na Ukrajinu proudí ze Západu. To mají potvrzovat údajná opakovaná přistání amerických transportních letadel Hercules v Záporoží. „Ostatně i poradce ukrajinského ministra vnitra Zorjan Škirjak potvrdil, že ministerstvo obrany podepsalo dohodu na dodávky vojenské techniky, která bude převezena do bojové zóny na Donbasu. Podle jeho slov celková částka kontraktu tvoří 63 milionů dolarů,“ uvedl Danda s tím, že na Donbasu lze podle všeho očekávat po Novém roce rozsáhlou ofenzívu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…