Hákové kříže, fašismus. Poslanec vyprávěl, co viděl při návštěvě Ukrajiny

17.02.2016 18:02

Hostem dnešního vydání pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl poslanec KSČM Zdeněk Ondráček, který se nedávno vydal na východní Ukrajinu. Poté mu tamní vláda odepřela vstup do země. Řeč byla o jeho výletu, ale i o budoucnosti Evropské unie.

Hákové kříže, fašismus. Poslanec vyprávěl, co viděl při návštěvě Ukrajiny
Foto: ksm.cz
Popisek: Poslanec za KSČM Zdeněk Ondráček

„Na východ Ukrajiny jsme jeli proto, abychom jako poslanci Parlamentu České republiky znali pravdu,“ řekl Ondráček a dodal, že nyní může srovnat vlastní zkušenost s mediálním obrazem.

„Viděli jsme fungující společnost, viděli jsem fungující město, viděli jsme lidi, kteří si plní svoje každodenní povinnosti,“ vysvětlil Ondráček s tím, že lidé prostě jen chtějí žít. Podotkl také ale, že viděl „zkázu“, za kterou může ukrajinská armáda.

„To jsou rozstřílená sídliště, rozstřílené budovy,“ obhajoval svoji domněnku, že za škody na Donbase může ukrajinská armáda, nikoli rebelové.

Na Donbas však jel sám za sebe. „Já tam jel jako občan České republiky,“ uvedl a dodal, že šlo o soukromou cestu, kterou platil z vlastní kapsy. Na výtku, proč se účastnil tiskových konferencí, dodal, že proč by nemohl.

Ukrajinské straně Ondráček údajně řekl, že tam nepřijel za svoji stranu, nýbrž sám za sebe. Je přesvědčen, že jakožto poslanec nepotřebuje konzultovat svoje cesty za hranice. „Nevidím důvod, proč bych se měl dotazovat někoho, kdo mi není nadřízený, kam smím cestovat.“

Vysvětlil, že nebyl zadržen na Ukrajině, pouze mu byl později odmítnut vstup do země. Na seznamu nežádoucích osob se však objevil až poté, co navštívil Doněckou oblast. 

„Já nepodporuji nikoho, já jsem se chtěl seznámit se situací na místě, abych viděl, zda ty dva miliony lidí, kteří tam žijí, jsou teroristé, jak tvrdí Ukrajina,“ řekl Ondráček na otázku, zda podporuje doněcké separatisty. „Z toho, co jsem tam viděl, jsem zděšen.“

Vlajku, se kterou je Ondráček vyfocen, prý dostal jako dar na konferenci. Když se jej Šulcová zeptala, zda mu nepřijde, že se tam účastnil „nějaké propagandy“, vysvětlil, že to tak rozhodně nevnímá.

Celý pořad zde.

„Hákové kříže, protože na Ukrajině jsou projevy fašismu. Celý Pravý sektor vykazuje projevy fašismu,“ řekl na dotaz Šulcové, která chtěla vědět, co Ondráček myslel svým komentářem o situaci na Donbase, který doprovodil fotografií hákových křížů. Údajně tím chtěl vyprovokovat diskusi. „Chci, aby se o té situaci hovořilo,“ řekl a dodal: „Umírají tam nevinní lidé.“ Za fotografii, která je pouze ilustrativní, se však omlouvat nehodlá.

„Když jsem se rozhodl jet do Donbasu, jel jsem do Donbasu,“ vysvětlil, že si nenechá od nikoho diktovat, jak se má chovat.

„Evropská unie by měla jasně ukázat, že je organizací, která je schopná jakékoliv akce. Zatím Evropská unie jen prokázala, že je impotentní organizací,“ řekl Ondráček a dodal, že je třeba dostát svým slovům. Jedno z řešení by bylo využít armádu NATO k ochraně hranic.

„Nevěřím. Prostě nevěřím. Nevěřím, že Turecko je ochotné dohodu splnit a neřekne si o další peníze,“ řekl o dohodě mezi Tureckem a Německem a dodal, že by Turkům žádné peníze nedával. Na druhou stranu by posílil řecké hranice klidně za pomoci armády.

V případě, že by Velká Británie vystoupila z Evropské unie, došlo by k jejímu rozpadu. „Já v současné době vnímám Evropskou unii jako mrtvý projekt.“ Neplní totiž svoje základní teze a povinnosti. EU potřebuje projít změnou, a to systémovou, a měla by se pídit po příčinách migrační krize, které v současnosti řeší „pouze Rusko a Blízký východ“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: spa

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…