Halal, halal, halal. Muslimský způsob porážky je u nás stále častější

16.06.2017 18:47

Čím dál více zvířat je v Česku poraženo, kvůli muslimům, rituálně. Aktuální čísla ukazují na 113 625 halal porážek, košer způsobem bylo loni poraženo 1233 zvířat. Píše o tom server Info.cz.

Halal, halal, halal. Muslimský způsob porážky je u nás stále častější
Foto: Vít Hassan
Popisek: U mešity v Berlíně

Z celkového počtu halal porážek bylo podle údajů Státní veterinární správy usmrceno 113 220 kuřat, 383 ovcí a 22 kusů skotu. Počet poražených zvířat se tak meziročně zvýšil o devět procent. I přestože jsou rituální porážky stále častější, pořád podle serveru Info.cz představují zanedbatelné množství z celku. Na celkovém počtu poražených zvířat v Česku se u bílého a červeného masa podílejí dlouhodobě jen necelým jedním promilem. Celkem je v Česku devět jatek pro tyto porážky.

Původní text ZDE.

Košer i halal porážky se u nás smějí používat na základě povolení Ministerstva zemědělství. Podle veterinářů může být výjimka udělena pouze z povinnosti omráčit zvíře před usmrcením. „Porážku lze provádět pouze pro potřeby církví a náboženských společností, jejichž náboženské obřady stanoví zvláštní metody porážky zvířat a jen na jatkách,“ vysvětlují zvěrolékaři.

Celkem bylo loni v Česku poraženo 115,9 milionu zvířat.

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz, včetně upozornění na soci…